Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat

Whimzees tyggeben, stix, S, pose m/28 stk. Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Classic Oksekødstænger, 250 g. Køb her

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 6x300 g Køb her

Hill's Healthy Weight Dog Treats 6x220g Køb her
Mængderabat

Calibra Joy Dog Mini Sandwich af and og torsk, 70 g. Køb her
Tilbud
94,00 kr

VeggieDent FR3SH, S, 15 stk Køb her

Sponsoreret

At komme

Af Irene Jarnved Indlæring af indkald

At lære sin hund, at den skal komme hver gang, der bliver kaldt, kræver at ejeren har en god timing og forståelse for øvelsen. Det kræver præcision at vide, præcis hvornår hunden skal kaldes på og belønnes i indlæringsfasen. Ellers bliver det tvivlsomme resultat, at hunden kun kommer, når der bliver kaldt, hvis der ikke er andet, den hellere vil tage sig til.

Den positive indlæring

Indkaldet skal ikke være baseret på konflikter mellem hund og ejer, hvor hunden oplever, at den SKAL komme! Din hund skal være motiveret til at komme hen til dig, også når andet frister. Hunden skal fra hvalpetiden indlæres så grundigt med positive metoder, at den er motiveret for at komme - og derfor vælger forstyrrelser fra af egen fri vilje – og ikke fordi den ikke tør andet. Læs mere om vigtigheden af en god relation mellem dig og din hund.

Selvfølgelig er der forskel på hunde. Også når det gælder indkald. Og specielt de selvstændigt jagende racer har ikke motivation for at vende og komme hen til ejeren, hvis en hare er sprunget op lige foran den. Og det er uanset hvor positiv ejeren har været, da indkaldet blev indlært.

Hundefløjte eller stemme

Det indkald, alle hunde uanset race reagerer bedst på, er et indkald med fløjte. Mange tænker, at en fløjte kun er forbeholdt jagthunde – men det er slet ikke tilfældet.

Fordelen ved at anvende fløjte i indkaldstræning er:

 • Lyden er unik, og hunden kan ikke forveksle den med andre signaler.
 • Lyden er altid positiv – du kan ikke kalde med et ”vredt fløjt”, som med en vred stemme. Og den altid positive attitude motiverer hunden i meget højere grad til at komme hen til dig.
 • Du bliver mere bevidst om, at du tager en fløjte i munden for at kalde på hunden. Og dermed lærer du at blive konsekvent i træningen – og til at gennemføre det indkald, du har taget initiativ til.

Hvis du foretrækker stemmesignal
Ønsker du af forskellige årsager ikke at anvende en fløjte i din indlæring af indkald, kan du sagtens anvende et signal, du afgiver med stemmen. Vælg et klart og tydeligt signal, du ikke bruger i andre sammenhænge. Brug for eksempel: ”Her”, Jubiii” eller lignende.
Om du indlærer med et stemmesignal eller fløjtesignal, kan du anvende træningsplanen nedenfor. Erstat blot fløjtet med dit ”her” eller det signal, du vil anvende.

Vælg et indkaldssignal

Inden du går i gang med at træne, skal du vælge et fast fløjtesignal, der betyder ”kom”. Jeg vil foreslå, at du vælger flere, korte fløjt lige efter hinanden (for eksempel fire til seks stykker). Det behøver ikke at være præcist sammen antal hver gang. Blot det, at du lærer hunden, at flere, korte fløjtelyde betyder indkald.

Hundens ører er (ligesom menneskets) indrettet således, at det bedre opfanger flere start- og stoplyde efter hinanden (flere korte fløjt) frem for en enkelt start- og stoplyd (et langt fløjt). Derfor er der meget større sandsynlighed for, at hunden rent faktisk hører indkaldssignalet, når du anvender flere korte fløjt.

Belønning

For at opnå den ønskede effekt af fløjteindkaldet, skal hunden selvfølgelig synes, at det er det sjoveste og bedste i verden at komme hen til dig, når du fløjter! Det sikrer du dig ved ALDRIG at være neutral eller negativ – men altid overstrømmende lykkelig. Og som supplement til den glade stemning, anvender du også det bedste ”købemiddel” til enhver sulten hund: fantastiske godbidder.

Disse godbidder er specielt lækre og anvendes udelukkende til denne øvelse, så de ikke mister deres høje værdi. Brug evt. små ostebidder, rå fars eller tørrede godbidder af rene produkter, for eksempel kalkun eller kylling. Hvis hunden er glad for legetøj som belønning, kan du veksle imellem at anvende godbidder og legetøj/bold som belønning.

Accepter marketing-cookies for at se videoen.

Betingning af lyden

Ingen hund ved på forhånd, hvad flere korte fløjt fra en plasticfløjte betyder. Derfor skal den lære at associere lydene med den gode stemning og de velsmagende godbidder. Denne indlæring kaldes for en ”betingning af lyden”. Du betinger på følgende måde:

 1. Start træningen indendørs, hvor der er få forstyrrelser, så hunden kan have sin fulde fokus på signalet. Den må ikke være optaget af leg, kødben eller anden beskæftigelse, der kan forstyrre den nye indlæring. Og den skal heller ikke være i ”sit” eller ”dæk”. Den skal bare bevæge sig frit rundt, som det passer den.

 2. Sørg for, at hunden højst er cirka en meter fra dig i starten af træningen. Fløjt lidt blidt de første gange, så lyden ikke virker for høj og måske bevirker, at den bliver utryg ved den nye lyd.
  Fløjt indkaldssignalet og giv hunden en godbid umiddelbart efter. Gentag signalet tre til fire gange og giv godbid efter hver gang, og hold derefter en pause på nogle minutter.

 3. Arbejd med det forrige trin cirka 10 gange, før du går skridtet videre i træningen.
  Nu vil du tjekke, at hunden har forstået, at signalet betyder lækker godbid! Det gør du ved at vente med at afgive fløjtesignalet til den kortvarigt kigger væk fra dig. Få evt. en person til at forstyrre ved at rasle med en pose eller et stykke papir, så den kigger væk fra dig et øjeblik.
  Du fløjter i det øjeblik hunden skifter fokus fra dig og til forstyrrelsen. Den hund, der har forstået signalet, reagerer ved at kigge tilbage på dig med det samme, du fløjter.  Reagerer hunden ikke prompte, skal du fortsætte lidt endnu med at træne trin 2, indtil du ser, at den, med det samme den hører lyden, reagerer ved at give dig øjenkontakt, når du fløjter.

 4. Udvid træningen, når du kan se, at hunden kigger på dig med det samme hver gang, du træner trin 3. Lad den nu bevæge sig lidt væk fra dig, inden du afgiver fløjtesignal. Når den er ca. ½-1 meter væk og på vej over til noget andet, fløjter du. Hvis den vender sig og tager kontakt med det samme, er betingningen vellykket! Husk at rose, allerede mens hunden er på vej hen til dig, og giv den en god godbid og fortsæt den glade ros, lige så snart den er fremme ved dig.

 5. Nu er fløjtelyden indlært (betinget), og hunden er klar til at træne et reelt indkald i forskellige situationer, som varierer i sværhedsgrad.

Træningsplan for fløjteindkald

Start træningen indendørs, hvor der er færre forstyrrelser = større mulighed for succes end udenfor, hvor en solsort måske sidder og hakker i jorden, en cykel passerer ude på vejen, naboens hund gør osv. En del hunde er meget lette at distrahere, hvilket sænker indlæringseffekten. Selve træningen af indkaldet er egentlig en ”overbygning” på betingningen.

Træning af indkald indenfor

 1. Fløjt på hunden, når den er 2-3 meter fra dig og i samme rum, uden at den er beskæftiget med noget. Ros fra det øjeblik den vælger dig til og begynder at bevæge sig hen imod dig. Vær klar med en godbid indenfor 2-3 sekunder.
  HUSK at sige ”fri” for at ”frigøre” hunden fra øvelsen. På sigt vil du blive rigtig glad for dette signal. For så vil hunden lære, at det ikke bare gælder om at komme susende og indkassere en godbid – og så af sted over mod den anden hund igen. Den vil blive hos dig og vente på, at du giver den ”fri”. Og så er det op til dig at vurdere, hvornår det er passende, at den løber væk fra dig igen.

 2. Etabler nu en forstyrrelse, som beskrevet under punkt 3 i betingningen, eller vent på, at hunden bliver optaget af en aktivitet. Du skal forvente en prompte fravælgelse af aktiviteten for at komme hen til dig, før du skal se dette punkt som værende indlært. Husk at give ”fri” ganske kort tid efter, den har fået en godbid.

 3. Udvid nu tiden med et par sekunder ad gangen fra indkaldssignalet er givet og til hunden får sin godbid. Du skal nu se en hund, der bliver hos dig og med et intenst blik afventer sin belønning. Husk at rose, mens den er i øvelsen, og inden godbidden gives! Giv ”fri” når øvelsen er slut, og kontakten ophæves.

 4. Skift imellem at øge tid og afstand. Tid = tiden fra indkaldssignalet gives og til hunden får godbidden. Afstand = afstanden mellem dig og hunden. Fløjt for eksempel, når den er på vej ind et andet rum eller allerede befinder sig i et andet rum. Husk ros under øvelsen, godbid, når den kommer hen til dig og ”fri”, når øvelsen er slut.

Træning af indkald udenfor

 1. Når indkaldet fungerer perfekt indendørs, flytter du træningen udenfor, hvor der er flere forstyrrelser. Udendørs skal i starten være i haven eller et andet kendt sted, hvor du ved, at du kan opnå succes i træningen. Succes betyder, at forstyrrelserne ikke er større, end at hunden vælger dig til hver eneste gang, du fløjter.

 2. Start træningen op efter de samme fire trin, som du trænede indendørs. Glem endelig ikke at give hunden ”fri”, når du slutter øvelsen. Jo mere plads den har at bevæge sig på, jo vigtigere er det, at den forstår, den skal blive hos dig, indtil du afbryder samarbejdet.

 3. Når indkaldet er indlært i haven eller på et andet kendt sted, udvider du igen sværhedsgraden ved at træne på fremmede steder. Pas på, at der ikke er for mange forstyrrelser i form af fremmede hunde, dufte osv. til at starte med.
  Begynd igen forfra med alle trinene fra den indendørs træning. Nu er forstyrrelserne ved at være markante (alene det, at det er et fremmed sted, er en forstyrrelse i sig selv for den nysgerrige hund). Det at ”fastholde” den i at blive ved dig, indtil den får ”fri”, bliver vigtigere og vigtigere!

 4. Først når de tre forrige punkter fungerer upåklageligt, kan du begynde at fløjte på hunden, når den er sammen med andre hunde eller udsættes for andre, større forstyrrelser. Start med at fløjte, når legen eller hilsningen er ved at være overstået, og hvalpen alligevel er ved at være træt af samværet med den anden hvalp eller hund. Udvid sværhedsgraden med at fløjte tidligere og tidligere i legen, hvor hvalpens motivation for at blive ved den anden hvalp eller hund er større. Men husk, at det kun er under forudsætning af, at den mindre sværhedsgrad har været udført flere gange med succes!
  Husk ”fri”, så den ikke løber igen, før du synes, at det er passende!

 5. Hav tålmodighed med træningen. Jo bedre du er til at fløjte med omtanke, så alle indkald er succesfulde, jo bedre og mere ”positiv hjernevask” udsætter du hunden for. Gevinsten er, at du igennem resten af hundens liv får glæde af et indkald, der fungerer rigtig godt.

Fløjt ikke, hvis du tvivler på, at hunden kommer

Lad endelig være med at være overmodig, mens hunden er i indlæringsfasen. Hvis den er stukket af efter en fugl eller er på vej over imod en anden hund, skal du lade være med at fløjte! Den skal nemlig aldrig opleve, at den er i stand til at vælge fløjteindkaldet fra. For så begynder indlæringen at smuldre, og den lærer alternativet til at komme: at fortsætte med det andet og mere spændende, den har gang i. 

I den føromtalte situation henter du blot hunden ved at opsøge den, tage den i snor og gå væk fra stedet uden at skabe konflikter. Bare være neutral.

Valg af fløjte

Køb en fløjte på nettet, i en jagtbutik eller en sportsforretning med en jagtafdeling. Jeg anbefaler, at du køber en fløjte, der kan fås med en bestemt fløjtetone. Det betyder, at hvis du mister din fløjte, kan du købe en ny med præcis samme lyd. Sikr dig, at du kommer hjem med en fløjtetone, du selv kan holde ud og høre på, når du skal kalde på hvalpen. Jeg foretrækker selv en tone, der hedder 211½, der ikke er så skinger i lyden, som andre kan være. Hvis du vælger lyden 210½, får du en fløjtelyd, der er lysere i tonen.

En helt almindelig ben- eller plasticfløjte uden ”lydnummer” eller en dommerfløjte, kan også sagtens anvendes.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop