Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her

Sponsoreret

Bækkenbrud

Latinsk navn: Fractura pelvis

Hvad er bækkenbrud hos katte?

Et bækkenbrud består som regel af flere brud, fordi bækkenet er opbygget som en slags kasse. Det er næsten altid påkørsler eller fald fra store højder, der forårsager bækkenbrud. Et bækkenbrud kan blive mere kompliceret, hvis hoften er gået af led, eller hvis der er brud på andre knogler, sprængning af blæren m.m.

Hvad er symptomerne på bækkenbrud?

Symptomerne afhænger meget af, hvor omfattende skader der er sket på bækkenet, og hvor de sidder:

  • Et enkelt brud kan give alt fra moderat til svær halthed på det ene ben, men ofte kan katten slet ikke stå på bagbenene, fordi der er tale om flere brud
  • Katten vil ømme sig ved berøring af krydset eller af det ben, der er påvirket
  • Halen hænger eventuelt slapt ned
  • Katten kan have svært ved at tisse eller komme af med afføringen

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen bækkenbrud?

Dyrlægen vil mærke efter, om bækkenet knaser (krepiterer), eller om der er unormal bevægelighed af bækkenknoglerne, når han bevæger kattens bagben.

I bækkenet løber nogle store nerver til bagbenene, og de kan blive beskadigede ved et bækkenbrud. Nerverne leder impulser til og fra benene, så de kan bevæge sig og give katten følelse i benene. Hvis en nerve er beskadiget, vil følelsen i benet være nedsat eller helt væk. Dyrlægen kan undersøge, om der er følelse i benet ved at knibe katten mellem tæerne. Det er vigtigt at vide, om der er følelse i benene, for er følelsen væk, kan katten sandsynligvis ikke komme sig oven på bækkenbruddet.

Efter undersøgelsen vil dyrlægen tage røntgenbilleder af bækkenet for at undersøge, hvor omfattende bruddet er. Det er desuden vigtigt at undersøge, om der er sket andre skader, især på ryggen, på andre ben eller på blæren. Desuden skal det undersøges, om der er indre blødninger.

Hvordan behandles bækkenbrud?

Behandlingen afhænger af flere ting, blandt andet om katten skal kunne føde killinger på et senere tidspunkt. Ved visse brud bliver bækkenet nemlig trykket så meget sammen, at fødselsvejen vil være for trang til, at katten kan føde killinger, hvis ikke bækkenets oprindelige form bliver genskabt.

Et simpelt brud, hvor brud-enderne ikke ligger alt for langt fra hinanden, kan i mange tilfælde klares ved at holde katten i ro i 4-6 uger. Der vil sandsynligvis være en del flere smerter forbundet med en sådan proces, end ved en operation.

Hvis der er tale om komplicerede brud med stor forskubbelse af brud-enderne eller om skader på de vægtbærende dele, f.eks. hofteskålen, vil det være nødvendigt at operere. Med metalplader, skruer, ståltråd og specielle søm kan bækkenet blive stabiliseret igen, så helingen foregår hurtigere og mindre smertefuldt.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har bækkenbrud?

Hvis der ikke støder komplikationer til, vil katten oftest komme til at fungere helt normalt igen. I visse tilfælde kommer katten måske til at gå lidt stift på bagbenene og i de tilfælde, hvor bækkenets knogler har gjort åbningen i bækkenet mindre, kan der være problemer med en efterfølgende fødsel. Din dyrlæge kan fortælle dig, om det er en god idé, at katten får killinger, eller om den bør steriliseres eller have p-piller.

Hvis katten ikke bliver opereret, vil der typisk gå mellem 6 og 8 uger, før bruddene er helet og i orden, mens der går mellem 3 og 4 uger efter en operation. Hvis ledskålen er beskadiget, tager helingsprocessen længere tid.

Ca. 25% af kattene vil være vekslende halte og evt. kronisk halte, mens resten kommer sig fuldstændigt.

Anden viden om bækkenbrud hos katte

Som ved ethvert andet knoglebrud er der stærke smerter. Smerterne kan være medvirkende til, at katten ikke vil spise noget eller ikke vil bevæge sig. Man kan give smertestillende midler for at afhjælpe kattens ubehag.

For at der ikke skal komme for megen bevægelse af brud-enderne, er det desuden vigtigt, at katten holdes inden døre, eller i det mindste ikke kan komme til at løbe rundt. For megen bevægelse forlænger helingstiden og øger risikoen for, at katten bliver halt.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.