Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

113,00 kr

CleanAural Kat, 50 ml Køb her
154,00 kr

CleanAural Sensitive Hund, 100 ml Køb her
145,00 kr

Otoclean, 18 x 5 ml Køb her
155,00 kr

Epi-Otic III,125 ml Køb her
119,00 kr

DOUXO Care Auricular Lotion, 125 ml Køb her
Mængderabat
79,00 kr
Ned til
69,00 kr

VetPro Ørerens, 14 pipetter a 5 ml Køb her

Sponsoreret

Døvhed

Latinsk navn: Auditus defectus

Hvad er døvhed hos katte?

Døvhed betyder, at kattens hørelse er nedsat. Det kan betyde en helt ophørt hørelse, dvs. total døvhed.

Hvad er symptomerne på døvhed?

Ved let nedsat hørelse forekommer der sjældent symptomer, medmindre hørenedsættelsen er en følge af en anden sygdom. Hvis døvheden er total, vil katten have svært ved at orientere sig i forhold til lyde. Derfor vil den blive overrasket eller forskrækket over personer og dyr, hvis ikke den har set dem i god tid.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen døvhed?

Uden særligt avanceret specialudstyr kan det være svært at afgøre, om en kat er totalt døv. Hvis katten er totalt døv, vil den ikke reagere på kraftige lyde, som f.eks. en høj fløjtelyd, råb eller larm. Derfor kan man undersøge kattens hørelse ved at lave sådanne lyde.

Lydene skal laves af en person, som katten ikke kan se. F.eks. kan personen stå udenfor en halvlukket dør.

Hvordan behandles døvheden?

Hvis døvheden er opstået som følge af en anden sygdom, skal man diagnosticere og behandle denne sygdom. Det vil i nogen tilfælde medføre, at katten får sin fulde hørelse igen.

Hvis døvheden ikke skyldes en anden sygdom, men f.eks. er medfødt, er det sjældent muligt at behandle katten.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den er døv?

En kat med nedsat hørelse vil ofte kunne leve et normalt liv, hvis den er i sine vante omgivelser. Hvis katten er totalt døv, er der tale om et decideret handicap, og man bør nøje overveje, hvilke former den skal holdes under. Hvis katten er udekat, er der en betydelig risiko for, at den kan blive ramt af en bil selv udenfor byzonerne.

Katten kan let blive overrasket og forskrækket, hvis personer eller andre dyr nærmer sig. Man kan derfor risikere, at katten ændrer adfærd og f.eks. bliver aggressiv, så aflivning kan blive nødvendig.

Man bør under ingen omstændigheder avle på en kat med medfødt døvhed, så her anbefales sterilisation/kastration.

Hvorfor bliver katte døve?

Døvhed kan enten være medfødt eller erhvervet ved sygdom.

  • Medfødt døvhed skyldes en mangelfuld udvikling af hørecellerne i det indre øre. Døvheden kan sidde på det ene eller begge ører. Tilstanden er arvelig (ved autosomal, dominant arvegang).
  • Erhvervet døvhed kan opstå ved kroniske lidelser i øregangen, f.eks. kroniske betændelsestilstande eller fremvækst af en tumor (god- eller ondartet). Hvis ikke lidelsen behandles, vil øregangen blive indsnævret og med tiden lukke til. Så kan lyden  kun vanskeligt transporteres gennem øregangen til mellemøret og videre til det indre øre.

Betændelsen kan også sprede sig gennem en sprængt trommehinde og give mellemørebetændelse. I værste fald kan der komme betændelse i det indre øre, hvorefter døvheden kan blive permanent.

Inden det kommer så vidt, vil katten have udvist symptomer på kløe, smerte og irritation fra øret eller ørerne, og du vil lægge mærke til en ildelugt fra betændelsesprocessen. Andre årsager til erhvervet døvhed kan være tilskadekomst, hvor hørenerven og det indre øre er involveret.

Hvilke racer er særligt udsatte for at blive døve?

Medfødt døvhed ses især hos hvide katte. Ofte vil kattene samtidig have en blå regnbuehinde (iris). 

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.