Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Neck-lesions

Hvad er neck-lesions hos katte?

Neck-lesions er betegnelsen for en nedbrydning af tandstrukturen (emaljen) på overgangen mellem tand og tandkød. Dette område benævnes tandhalsen. Ordet neck-lesion refererer til dette område (eng: neck=hals).

Hvad er symptomerne på neck-lesions?

Katten får varierende grader af smerter fra tænderne. Det er mest udtalt, når katten skal tygge. Ofte viser katten først symptomer efter længere tids problemer, og da typisk som problemer med at spise. Katten har ofte haft smerter/ubehag længe, når dette erkendes.

Da emalje og cementlaget i tanden gradvis nedbrydes, opstår der defekter - "huller" i tanden. Defekterne kan være små eller store, men er som regel svære at se, fordi de sidder op mod tandens overgang til tandkødet. En, flere eller alle tænder kan være angrebet. Kindtænder er mest udsatte.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen neck-lesions?

Diagnosen stilles efter en nøje tandundersøgelse. For at fastslå det fulde omfang
af problemet skal undersøgelsen foretages med katten i narkose. Ideelt tages røntgenoptagelse af samtlige tænder.

Hvordan behandles neck-lesions?

Hvis problemet bliver opdaget meget tidligt i forløbet kan der laves tandbehandling af de angrebne tænder, f.eks. med flourbehandling. I langt de fleste tilfælde er tandforandringerne mere udtalte, når problemet opdages, og den eneste mulige behandling er derfor at trække de angrebne tænder ud. I situationer, hvor omfanget af tandforandringerne vanskeligt kan ses, kan en røntgenundersøgelse afgøre den relevante behandling.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den får neck-lesions?

Det er vigtigt at få stillet diagnosen så tidligt som muligt - både for at kunne hindre smerter hos katten, men også for at redde så mange af kattens tænder som muligt.

Katte, der een gang har fået stillet diagnosen på enkelte tænder, vil have en øget risiko for, at andre tænder angribes på et senere tidspunkt. Dog er det undtagelsen, at samtlige tænder angribes.

Tænder angrebet af neck-lesion har større risiko for at knække ved overgangen til tandkødet.

Hvorfor får katte neck-lesions?

Årsagen kendes ikke. Der er intet, der tyder på, at tilstanden er smitsom.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få neck-lesions?

Alle katte kan få lidelsen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.