Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Over- eller underbid

Hvad er over- eller underbid hos katte?

Den normale tandstilling hos de fleste katte er et saksebid, dvs. at fortænderne i overmunden er en lille smule foran fortænderne i undermunden, og at undermundens rovtand ligger foran overmundens rovtand. Hvis der er afvigelser fra det, er der tale om overbid eller underbid.

Ved overbid er overmundens tænder foran undermundens tænder, og ved underbid er det modsatte tilfældet.

Hvad er symptomerne på over- eller underbid?

Hyppigt er der ikke symptomer på tilstanden, fordi mange katte kan leve med over- eller underbid uden gener. Hos nogle katte er det oven i købet en normal tilstand.

I svære tilfælde kan der komme følgetilstande som tandkødsbetændelse, forkerte tandstillinger, tandstensdannelse og sår i slimhinden og ganen. Det opstår på grund af forkert og dårlig kontakt mellem tænderne, og kan medføre dårlig ånde, savlen og smerter i munden.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Din dyrlæge kan stille diagnosen ved at undersøge kattens tandstilling. Ved at se på tænderne, når munden er lukket, kan dyrlægen afgøre, om katten har over- eller underbid, og om det bør behandles.

Hvordan behandles over- eller underbid?

Ofte er det ikke nødvendigt at behandle over- eller underbid, enten fordi det ikke vil medføre problemer for katten, eller fordi det kan være normalt for den pågældende race.

Hvis behandling er nødvendig, bliver tænderne enten rettet eller fjernet. Det sker som regel, hvis det er enkelte tænder, der giver problemer for den normale lukning af munden eller skader i slimhinden i munden. Oftest er det ganen, der bliver beskadiget.

Hvis det drejer sig om en svær grad af over- eller underbid, kan komplicerede operationer rette op på tilstanden.

Der findes dyrlæger med speciale i tandsygdomme. Disse dyrlæger er uddannet i at rette tandfejl.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har over- eller underbid?

Der er som regel ingen problemer forbundet med det unormale bid. Hvis der opstår følgetilstande som f.eks. tandkødsbetændelse, sår i slimhinden og tandstensdannelse, vil din dyrlæge nemt kunne afhjælpe det. Det er en god idé at give katten et tandeftersyn mindst en gang om året for at afhjælpe følgetilstandene.

Hvis det drejer sig om tilstande, hvor der er problemer med enkelte tænder, kan det som regel blive klaret med kortvarig behandling, og det vil ikke medføre varige problemer for katten. Kun i de svære tilfælde med kraftigt over- eller underbid, vil der kunne være livslange problemer, men de vil normalt ikke være farlige for katten.

Hvorfor får katte over- eller underbid?

I langt de fleste tilfælde er over- eller især underbid nedarvet. Tilstanden er fremavlet gennem man-ge generationer hos nogle katteracer, hvor man ønskede over- eller underbid. Hos andre racer træder arveligheden igennem ved et tilfælde og giver over- eller underbid hos enkelte katte. Da bidfejl ofte er nedarvet, er det ikke hensigtsmæssigt at benytte sådanne katte til avl. 

I andre tilfælde kan katte få over- eller underbid på grund af skader i killingealderen. Det er især skader af kæberne i form af slag eller brud.

Hvad er risikoen for, at katten får over- eller underbid?

Hvis du har en katterace, der har over- eller underbid som standard, vil det ikke blive betragtet som en risiko, men som et ønske. Risikoen for, at en kat, som har normalt saksebid som standard, skulle få over- eller underbid, er meget lille.

Det er ikke usædvanligt, at killinger i vækstperioden kan have et let over- eller underbid på grund af forskellig væksthastighed i over- og underkæbe, men dette vil normalt være rettet til, når væksten er færdig.

Risikoen for permanent over- eller underbid stiger meget, hvis killingen får en skade i kæberne i vækstperioden.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få over- eller underbid?
Perserkat synes at være udsat for at få underbid.

Anden viden om over- og underbid:
Der er i dag avlsprogrammer i mange lande, bl.a. i Sverige, for at begrænse og eventuelt helt forbyde avl, der forsøger at fremelske ekstreme tilstande af over- eller underbid. En sådan begrænsning eller et forbud vil helt klart være et stort fremskridt både etisk og sundhedsmæssigt.

Hill´s PD Dental Care t/d Feline, 5 kg

Tanddiæt til katte

499,00 kr
Køb her
VetPro klorhexidin mundgel, 100 ml

Til rensning af tænder og tandkød

95,00 kr
Køb her
Aptus Bucacat pasta, 45 g

Tandpasta mod plak, tandsten og dårlig ånde

65,00 kr
Køb her
Hexarinse, 237 ml

Mundrens som reducerer dannelsen af plak

180,00 kr
Køb her
Enzymatisk Tandpasta, 70 g

Tandpasta med kyllingesmag

71,00 kr
Køb her
Vet Aquadent, 250 ml

Renser tænderne via drikkevandet og bekæmper dårlig ånde

109,00 kr
Køb her
Royal Canin Dental kat, 3 kg

Tanddiæt til katte

299,00 kr
Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.