Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her

SponsoreretSvulster i mælkekirtlen

Latinsk navn: Tumores mammarii felis

Hvad er svulster i mælkekirtlen hos katte?

Svulster i mælkekirtlen er en hyppigt forekommende kræftform hos ældre hunkatte. Kræftknuderne, som har forskellig form og størrelse, sidder i én eller flere mælkekirtler. Knuderne opstår, fordi der sker en række unormale og ukontrollerede celledelinger i de mælkeproducerende celler. Op mod 90% af knuderne er ondartede.

Hvad er symptomerne på svulster i mælkekirtlen?

  • Knuder i én eller flere mælkekirtler
  • Hævelser i én eller flere mælkekirtler

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Ved undersøgelsen mærker dyrlægen på kirtlerne og føler også efter, om din kat har forstørrede lymfeknuder i nærheden af den eller de knuder, som du har bemærket. Undersøgelsen er vigtig, fordi forstørrede lymfeknuder kan være tegn på, at kræften har spredt sig. Selvom man ikke kan mærke forstørrede lymfeknuder, kan kræften alligevel have spredt sig.

Efter undersøgelsen kan dyrlægen måske allerede stille diagnosen, men det kan være nødvendigt at tage en vævsprøve (biopsi) fra knuden for at kunne afgøre, om den er ondartet eller godartet. Den afgørelse er vigtig, fordi den videre behandling af din kat kommer til at afhænge af den endelige diagnose. Ofte vælger dyrlægen at tage et røntgenbillede af lungerne for at se, om kræften har spredt sig dertil.

Hvordan behandles svulster i mælkekirtlen?

Svulster i mælkekirtlen hos katte bliver ofte behandlet med en operation, som har til formål at fjerne den eller de kræftsyge mælkekirtler. Hvis det er nødvendigt, fjerner dyrlægen også lymfeknuderne i området omkring knuden. Nogle gange vurderer dyrlægen, at det er uhensigtsmæssigt med en operation, fordi knuderne er store, og der er en tydelig spredning. Efter operationen bliver knuderne undersøgt for at afgøre, om de er god- eller ondartede. Det sker, for at dyrlægen også fremover kan tage stilling til kattens situation.

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den har svulster i mælkekirtlen?

Kattens fremtid afhænger både af, hvornår i sygdomsforløbet diagnosen er stillet, og hvordan sygdommen bliver behandlet. Selv en meget tidlig diagnose og behandling kan ske for sent til at undgå, at knuderne spreder sig. På baggrund af undersøgelsen og den prøve, der eventuelt bliver taget, vurderer dyrlægen, om katten skal opereres.

Ofte vælger dyrlægen at fjerne flere mælkekirtler, fordi kræften kan sprede sig fra kirtel til kirtel. Hos katte, der ikke bliver behandlede, vokser knuderne sig store, ofte inden for nogle få måneder. Der vil være tilfælde, hvor tilstanden er så fremskreden, når katten kommer til dyrlæge, at en operation ikke kommer på tale.

Hvorfor får katte svulster i mælkekirtlen?

  • Det vides ikke helt nøjagtigt, hvordan den ukontrollerede celledeling starter, men man ved, at de hunlige kønshormoner østrogen og gestagen spiller en rolle i sygdomsudviklingen. Derfor stiger antallet af tilfælde af svulster i mælkekirtlen med antallet af overståede løbetider for hunkatten.
  • Det er også påvist, at brug af p-piller øger risikoen for, at katten udvikler svulster i mælkekirtlen på et tidspunkt. Katte, der har fået p-piller, udgør derfor en stor undergruppe af katte med svulster i mælkekirtlen.

Hvad er risikoen for, at din kat får svulster i mælkekirtlen?

Emnet er ikke lige så godt belyst, som tilfældet er for hunde, men steriliserede katte har i hvert fald en mindre risiko end katte, der får p-piller. I forbindelse med den årlige sundhedsundersøgelse hos dyrlægen bliver katten rutinemæssigt undersøgt for knuder i mælkekirtlerne. Katteejeren skal også selv være opmærksom på, om der sker ændringer i kattens mælkekirtler. I begyndelsen er knuderne på størrelse med en ært, men de bliver efterhånden større.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.