Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her

SponsoreretTandlidelser hos marsvin

Marsvins tænder er – ligesom kaniners – specielle ved, at de vokser hele tiden. De kan vokse op til en hel centimeter om måneden, og det er derfor særdeles vigtigt, at de bliver slidt lige så hurtigt, som de vokser frem.

Der sidder to fortænder i overmunden og to i undermunden. De slibes mod hinanden og holdes skarpe i samme facon som en mejsel. Efter fortænderne følger et større mellemrum inden kindtænderne, hvoraf der er fire i hver side både foroven og forneden.

Hvorfor opstår der tandproblemer?

Hvis sliddet på tænderne er mindre end fremvæksten, vil de efterhånden få længere og længere tandkroner. De forreste kindtænder vil vokse ind over og fastlåse tungen, og det vil blive svært at få føden bagud i munden. Der er risiko for fejlsynkning med efterfølgende lungebetændelse. Fortænderne vil blive lange og eventuelt rage ud af munden. Tilstanden kaldes malocclusion.

Går det rigtig galt, vil tandrødderne i undermunden kunne føles på undersiden af kæben, og her kan der udvikle sig tandbylder. I overkæben kan der ske opbrud til øjenhulen.

Det korte svar på, hvorfor dette kan opstå, er fejlfodring – mangel på fiberholdig kost og dermed for lidt slid på tænderne. Marsvin er fra naturens hånd indrettet til at leve af store mængder græs, urter, grene o.l. og derfor kan det gå galt, hvis de i fangenskab fodres med for meget kraftfoder med frø, kerner, nødder osv. Så er der ikke appetit til at spise hø og andre grove sager. Læs mere om fodring af marsvin her.
Desuden kan mangel på C-vitamin svække de små bånd, der holder tænderne på deres rette plads i tandhulerne.
Der kan også være andre årsager til tandproblemer, som medfødte misdannelser og knækkede tænder, men fejlernæring er langt den hyppigste årsag.

Hvad er symptomerne på et tandproblem?

  • Marsvinet er sultent, men har svært ved at spise
  • Det magrer af, men tit skjules det inde under pelsen
  • Det savler og er våd på hagen, halsen og forbenene
  • Fortænderne bliver lange og slides skævt – evt rager de ud af munden
  • Kindtænderne bliver lange og lægger sig ind over tungen – det kan man ikke se udefra

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Det er ret nemt at løfte læberne på marsvinet og se, om fortænderne har den normale længde og stilling. Hvis det ikke er tilfældet, vil det være helt nødvendigt at checke kindtænderne. Hertil er det nødvendigt med en narkose for at kunne se ind i munden med et apparat med lys i. Dyrlægen kan også have meget hjælp i et røntgenbillede af marsvinets hoved. Ud fra dette kan bedømmes, hvor alvorligt problemet er.
Desuden er det vigtigt at vide, hvad dyret vejer. Det er en vigtig indikator på, om det trives.

Hvordan behandles tandlidelser hos marsvin?

Tænderne skal slibes ned til normal længde med specialapparatur. Et roligt marsvin vil acceptere at få slebet fortænderne uden at være bedøvet – der er ingen nerver i tænderne. Tænderne skal slibes og ikke klippes, da der er risiko for, at de revner.

Slibning af kindtænder er mere kompliceret og kan kun foregå i fuld narkose. Det er vigtigt at understrege, at man IKKE kan nøjes med at slibe fortænderne, uden at vide hvordan det ser ud længere inde i munden. Der er nemlig en nøje sammenhæng i tyggefunktionen mellem for- og kindtænder.

Hvordan er fremtidsudsigterne ved tandproblemer?

Hvis man griber ind tidligt i forløbet, inden tænderne har ændret varig stilling i tandhulerne, kan man holde marsvinet kørende ved at slibe tænderne ned med jævne mellemrum. For nogle vil det være nødvendigt hver 3-4. uge. For nogle ejere er det acceptabelt, at marsvinet skal behandles så hyppigt, for andre ikke. Det er vigtigt, at ejeren ca. 1 gang om ugen vejer dyret for at holde øje med et begyndende vægttab.

Er tænderne først blevet meget forvoksede, og marsvinet er afmagret og i dårlig almentilstand, vil dyrlægen ofte anbefale aflivning som den bedste løsning.

Hvordan forebygges tandproblemer?

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er med den rigtige fodring. Der skal være begrænsede mængder kraftfoder og helst specielt marsvinefoder med ekstra C-vitamin. Desuden masser af hø og grønt. Læs mere her under fodring af marsvin.

En af de store glæder ved at have kæledyr er at fodre dem og se dem spise med god appetit, og marsvin kaster sig altid glade over foderpillerne. Så kunsten er at tænke på, hvad der er godt for dens sundhed, og at det er dig som ejer, der skal styre det og sørge for masser af tandslibende kost – og kun ganske lidt kraftfoder.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.