Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

59,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 50 g Køb her
59,00 kr

Multivitamin t/fugle og gnavere, 100 ml Køb her
79,00 kr

C-vitamin pulver t/gnavere, 100 g Køb her

Sponsoreret

Varme og kaniner

Af Maria Gullestrup.

Sommeren er sat ind og vi nyder det dejlige sommervejr. Men gør kaninen også?

Det kommer nok bag på mange, at kaniner har det lettere i koldt vejr end varmt. Det er derfor nødvendigt, at træffe nogle forholdsregler, når varmen sætter ind.

Adgang til frisk vand og skygge

Kaniner tåler ikke særligt godt fugt, træk og direkte sommersol. Det er derfor vigtigt at buret står et sted i læ uden fugt og at buret ikke står i direkte sol, så der bliver meget varmt i buret.

Det er også vigtigt, at kaninen altid har adgang til rent vand. Bruger du en drikkeflaske, så tjek, at kuglen i røret ikke har sat sig fast. På meget varme dage kan man evt. lægge en plastflaske med frossent vand ind i buret til at køle ned.

Plads til at ligge udstrakt

I meget varmt vejr vil man ofte se kaninen ligge udstrakt og gerne mod en kold overflade. Nogle gange vil man se, at den har skubbet halmen til side og ligger med maven mod bunden af buret, fordi det er køligere.

Pas på kaninen i løbegården

Pas på, at kaninen ikke kommer til at stå i direkte sol, når den er i løbegård. Det er måske skygge i buret, når man sætter kaninen ud i løbegården, men senere på dagen, når solen har skiftet retning, står det måske i direkte sol. Sørg også gerne for en kasse eller skjul til kaninen i løbegården. Det giver skygge, men det giver også kaninen et sted, hvor den kan føle sig tryg.

Mange kaniner er glade for at grave, og de gør de gerne, når de er i løbegården. Når det er varmt, vil man ofte se, at kaninen har gravet et hul og ligger udstrakt i det. Det skyldes, at der er koldere i jorden end på overfladen, og at kaninen på den måde kan køle sig af.

Pas på kaninen i bilen

Efterlad aldrig en kanin i en varm bil om sommeren. Den kan dø af hedeslag.

Kaninens sundhed, når det er varmt

Når det er varmt formerer bakterier sig hurtigere i kaninens toilethjørne. Det er derfor vigtigt, at muge kaninens toilethjørne hyppigt, særligt hvis man har kaninunger, der er meget sårbare overfor tarmsygdomme, der hurtigere udvikler sig om sommeren.

Kaniner, der har dårlig mave, kan have afføring, der sidder fast i pelsen ved bagdelen. Når det er varmt kan spyfluer lægge æg i denne afføring. Når de udlægges og bliver maddiker, kan disse æde sig ind i huden på kaninen. Tjek der for ekstra i sommervarmen om kaninen er ren og tør i bagdelen.

Fluer er i det hele taget ganske glade for at lægge æg i kaninernes toilethjørne. Det bevirker, at der ganske ofte er mange fluer omkring kaninburet, også hvis kaninen bor inden døre i huset. Bortset fra spyfluen er disse som regel ganske harmløse overfor kaninen, men ikke desto mindre ganske irriterende også for os mennesker.

 


Billede venligst udlånt af Charlotte Munk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.