Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
SE TILBUD I VORES WEBSHOP HER

Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her

SponsoreretVelfærd for kaniner

Kanin ligger på gulvet
15. nov 2023 Af Kirsten Boeck Velfærd for kaniner

Familiekaniner har behov for at være aktive ligesom deres vilde slægtninge. Sørg for at din kanin har mulighed for at løbe frit samt at udfolde sig adfærdsmæssigt, blandt andet ved at kunne grave, gnave, søge efter føde og socialisere med andre kaniner. Kaniner er fra naturens hånd aktive og nysgerrige planteædende dyr, som - når de lever vildt - bor i et socialt fællesskab med artsfæller over og under jorden. De har mange specielle behov og derfor er der mange hensyn at tage, hvis de også skal trives, når vi holder dem som kæledyr. Lad os slå fast: ingen kanin bør tilbringe alle sine timer alene i et bur!

Heldigvis er der meget, du kan gøre, for at give dine kaniner de bedst mulige betingelser.

Kaninens bolig 

Større er altid bedre, når det drejer sig om plads til kaniner, så indretning af rummelige bure og løbegårde betyder rigtig meget for kaninernes mulighed for motion. De har store muskler i bagbenene og det er meget vigtigt, at de kan foretage flere hop i flere retninger. Desuden skal de kunne rejse sig på bagbenene, da det betyder meget for dem, at kunne orientere sig om eventuelle farer. Husk at en kanin er et byttedyr og derfor er altid er på vagt overfor rovdyr.
Kaninernes grundareal - deres base – skal indeholde en toiletbakke, hø, grene, tunneller, skjulesteder og mulighed for forskellige aktiviteter og her skal de kunne føle sig helt trygge.
Derudover et det væsentligt for deres trivsel, at de hver dag har mulighed for at bevæge sig på et større areal.

Kaniner kan nemt trænes til at blive renlige og man kan vælge at lade indekaniner leve helt eller delvist frit i sit hjem. Læs mere om frie kaniner HER
Det forudsætter dog, at man kaninsikrer sit hjem, da det er kaniners natur at gnave i rigtig meget. Det betyder, at man skal sikre elektriske ledninger i kabelbakker, fjerne giftige planter osv. Hvis man i forvejen har sørget for, at kaninen har mange ting at gnave i inde i sin base – det kan være grene, papkasser, pinde mm – vil gnaveriet være klart mindre.

Udekaniner har som regel bedre muligheder for god plads i form af løbegårde, volierer mm, men de bliver sjældent observeret i samme grad som kaniner, der bor indendørs. Dette øger risikoen for at eksempelvis sygdom ikke opdages i tide. Sørg derfor for at kaninerne bor et sted, hvor man ofte kommer forbi eller hvor man kan observere dem inde fra boligen. For ikke at stresse kaninerne skal det samtidig være en placering væk fra hyppig trafik fra forbipasserende mennesker og hunde.
Kaniner kan udmærket bo udenfor i vintermånederne, forudsat at de har sat en tilstrækkelig vinterpels og forudsat, at de kan bevæge sig så meget, at de kan holde varmen. De har brug for et tørt og frostfrit område i deres base, som også giver læ for regn og vind. Et overdækket og isoleret hus med plads til at hvile sig og godt med halm at gemme sig i er en betingelse for et godt udeliv.

En eller flere kaninvenner 

Kaniner er meget socialt anlagte dyr og trives ubetinget bedst ved at være flere sammen. Da de dog samtidig udvikler et stærkt hierarki, er det en forudsætning for at undgå konflikter, at de alle er neutraliserede. Det indebærer også en række andre fordele, som du kan læse om HER 

Mulighed for at grave 

I naturen graver kaniner huler og tunneler under jorden, der bl.a. sikrer, at de altid kan opholde sig i læ for vejr og vind. Her kan de være i sikkerhed for rovdyr og her opfostrer hunnerne deres unger. At grave er derfor et stærkt instinkt, også hos tamkaniner. Det kan opfyldes hos indekaniner ved at give dem en kasse med jord eller sand eller lade dem skrabe i et gammelt håndklæde el.l.
Udekaniner har nemmere adgang til at grave i jord, hvorfor indhegningen bør sikres mod, at de graver sig ud, Trådnet i bunden anbefales ikke, da kaninerne kan hænge fast og komme til skade, og maskerne på fx hønsenet kan bides over af kaninen. Alternativt kan volierenet (mindre masker) anvendes og graves ned i jorden. Kaniner er som sagt byttedyr og der kan være dyr i haven, der udgør en fare for kaninerne. Deres område skal derfor være godt sikret mod rovdyr.

Noget at gnave i 

Kaniners fordøjelsessystem er indrettet på at forarbejde store mængder fiberrigt foder som græs, hø, grønt, grene mm. Det er derfor naturligt for dem at bruge de fleste af deres vågne timer på at gnave og tygge. Denne trang kan tilfredsstilles ved, at der altid er hø til rådighed, desuden meget gerne grene, som kan afbarkes. Papkasser, toiletruller, trælegetøj mv kan være et godt supplement og kan også tilfredsstille en nysgerrig kanin. I det hele taget er den rigtige fodring særdeles vigtig for at holde kaninen sund, både fysisk og mentalt.

Aktivering 

Gode fysiske rammer, selskab og noget at tage sig til er nøglepunkter for trivslen hos dine kaniner. Men du kan også selv gøre meget for at gøre deres liv endnu mere givende.
Se vores forslag her: Aktivering af kaniner

Den rigtige fodring 

Det er desværre et trist faktum, at alt for mange kaniner fodres forkert med alvorlig sygdom til følge. Desværre er det ikke altid muligt at rette op på den skade, der er sket.
Kaniner bør langt overvejende leve af hø og grønt og kun tildeles ganske lidt foderpiller. Læs mere her om hvorfor, det er så vigtigt - fodring af kaniner og tandlidelser hos kaniner 

Hvad er fordelene? 

Udover det åbenlyst moralsk rigtige i at sørge for ordentlig velfærd for de dyr, vi har i vores varetægt, er der mange gode følgevirkninger af at følge disse råd.
Man undgår en mængde uheldige følgevirkninger, der kan opstå ved inaktivitet og forkert fodring:

  • Tandproblemer
  • Fordøjelsesproblemer
  • Overvægt
  • Stereotypier
  • Gigtsmerter og deformiteter
  • Tryk sår på poterne
  • Aggressivitet

 

 

Produkter fra vores butik

Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
185,00 kr

Advantage vet. til katte over 4 kg, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Kalm tabletter til hund og kat, 30 stk. Køb her
Mængderabat
399,00 kr
Ned til
359,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg Køb her
199,00 kr

Frontline Pour-on Vet kat, 4 pipetter Køb her
239,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.