Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Er hesten sløj, fordi den er overvaccineret?

Jeg skriver, fordi den hest jeg passer nu to vintre i træk har haft nogle forkølelse/influenza lignende symptomer (uoplagt, klar væske/snot i næsen, hævede ben) men det er meget længe om at forsvinde, selv om det aldrig rigtig bryder ud. Han spiser, som han skal, og er generelt ikke særlig aktiv i folden, men er alligevel ikke helt sig selv.

Han er traver og aktiv løbshest og overholder selvfølgelig forskrifterne fra DTC. Træneren mener dog, at vi kan holde dem mere sunde og raske, hvis de vaccineres oftere end de en til to gange om året, som centralforbundet forskriver. Jeg er ikke sikker på nøjagtig hvor mange gange, der er tale om – formentlig omkring fire gange om året.

Derfor tænker jeg, om han er ’overvaccineret’? Min tanke er, at når han bliver lidt forkølet om vinteren, så bliver virussen holdt så meget nede, at den aldrig rigtig for aktiveret hele immunforsvaret, og det derfor bare ligger og ’slumrer’ i kroppen et par måneder i stedet for at rase ud. Ville det være bedre for ham at blive vaccineret lidt mindre, og så lade virussen bryde ud i stedet?
De andre heste bliver behandlet på samme måde og klarer sig fint gennem vinteren. Det skal dog siges, at han før har reageret med reaktioner omkring vaccinationsstedet i halsen, og han som følge deraf nu vaccineres i bagdelen.

Mvh Mathilde

Svar fra Netdyredoktor

Kære Mathilde

Nej, overordnet set kan man ikke "overvaccinere" et dyr. Princippet i vaccination er, at man indgiver virus i svækket form, således at kroppens immunsystem danner antistoffer. Hvis så virus dukker op i virkeligheden, er dyret beskyttet og bliver ikke sygt. Vaccinerer man mere, end der er behov for over for den enkelte sygdom, sker der ikke noget - det er egentlig bare spild af vaccine (og penge).

Men man kan ikke vaccinere over for alting. Det er sædvane i Dk at vaccinere mod influenza, fordi det er en meget smitsom sygdom blandt heste. Men der er også andre mindre hyppige virusinfektioner, der kan angribe heste, f.eks. herpes, som forårsager virusabort hos hopper og luftvejsinfektioner hos yngre heste.
Desuden bør man være opmærksom på equin virusarteritis, som netop kan give hævede ben og sløvhed i lang tid. Den kan man få testet på en blodprøve.

Det klart bedste vil være, at få jeres dyrlæge til at tjekke den grundigt igennem og om muligt få stillet en diagnose.

Held og lykke med den.
Med venlig hilsen
Kirsten Boeck
Dyrlæge, Netdyredoktor

Equimyl Lotion, 500 ml

Virker lindrende på kløe i man og hale

304,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Gonex, 750 g

Fodertilskud til heste, støtter sunde led

499,00 kr
Ned til 399,00 kr Køb her
LimePlus Dip, 6x473 ml

Vaskekoncentrat mod svamp hos heste

289,00 kr
Køb her
Tilbud
DermAllay Oatmeal Conditioner Hest, 6x473 ml

Balsamspray til heste

269,00 kr
239,00 kr
Køb her
Zylkène til hest, 1000 mg, 20 breve

Fodertilskud til utrygge eller urolige heste

770,00 kr
Køb her
Tilbud
MalAcetic Shampoo Hest, 6x473 ml

Shampoo mod bakterier og svamp til heste

269,00 kr
239,00 kr
Køb her
Tilbud
Equitop Myoplast, 1,5 kg

Fodertilskud til heste, styrker muskulaturen

599,00 kr
499,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
Equitop Pronutrin, 3,5 kg

Fodertilskud til heste, til mavens slimhinde

549,00 kr
Ned til 449,00 kr Køb her
TrizChlor4 Shampoo, 230 ml

Desinficerende shampoo til hund, kat og hest

143,00 kr
Køb her
Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge