Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
89,00 kr
Ned til
749,00 kr

Aptus Sentrx eye gel, 3 ml Køb her
125,00 kr

Lubrithal, 10 g Køb her
199,00 kr

Aptus SentrX eye drops, 10 ml Køb her
119,00 kr

Virbac Eye Clean, 125 ml Køb her
110,00 kr

CleanOcular, 100 ml Køb her
70,00 kr

VetPro øjenbad, 100 ml Køb her

SponsoreretKronisk tåreflåd hos hund

Af Claus Bundgaard Nielsen Hvordan fungerer hundens tårevejssystem?

Tårevæsken består af tre forskellige sekreter, et vandigt, et slimet og et olieagtigt lag, der produceres af 3 forskellige slags kirtler: To store kirtler, en kirtel i øjenhulen over øjet og en kirtel i bunden af blinkhinden (det tredje øjenlåg) producerer den vandige del af tårevæsken. Det er mange små kirtler i øjets bindehinde, der producerer slimen i tårevæsken. I kanten af øjenlågene producerer 30-40 Meibomske kirtler den olieagtige substans.

I hvert øjenlåg er der inderst, lige inden for kanten i bindehinden, en lille spalteformet åbning til tårekanalen. Disse åbninger, kan mangle som en medfødt defekt eller være tillukket efter en betændelse i øjet.

Tårevæsken føres bort fra øjet ved fordampning eller via tårepunkterne i øjenlågene til tårekanalerne, der forenes i tåresøen. Fra tåresøen ledes væsken ned i næsen via en kanal, der udmunder i slimhinden tæt på næseboret.

Hvad er symptomerne ved kronisk sygdom i tårevejssystemet?

  • Kronisk tåreflåd fra det ene eller begge øjne.
  • Misfarvning af hårene ved næseroden.
  • Irritation og betændelse af huden i øjets omgivelser.
  • Kløe ved øjnene.
  • Nedsat eller ophørt produktion af tårevæske, hvilket fremkalder betændelse i øjets binde- og hornhinde og medfører udflåd.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

  • Dyrlægen undersøger med et stærkt lys og forstørrelse via en pandelup eller et øjenmikroskop, om åbningerne til tårekanalerne er til stede og af normal størrelse. Det vurderes også, om der er f.eks. er normal øjenlågs stilling, fejlplacerende øjenhår eller for stor øjenlågsspalte.
  • Med en farvevæske og skylning af øjet undersøges, om der er normal fordeling af tårevæsken og afløb for tårevæsken til næsen.
  • Mængden af tårevæske kan måles med et lille stykke filtrerpapir og vurderes.

Hvordan er behandlingen?

En manglende åbning til tårekanalen kræver en operation. Ved et fin- kirurgisk indgreb opklippes og etableres en åbning. En efterfølgende gennemskylning skal herefter vise, at der er dannet normal passage til næsen.

I enkelte tilfælde indlægges der i forbindelse med operationen et lille silikone-kateter i hvert af de to små tårekanaler, for at holde passagen åben i de næste par uger. Ejer behandler efterfølgende selv med øjendråber i et par uger for at forebygge infektion og betændelse.

I tilfælde hvor der er indadrulning af øjenlågskanten eller fejlplacerede øjenhår omkring tårepunktet, kan plastik kirurgisk behandling komme på tale, hvor øjenlågsspalten afkortes.

Hvordan er fremtiden for din hund med tåreflåd?

Langt de fleste patienter kan hjælpes medicinsk eller kirurgisk, men også her gælder det om at søge hjælp hos dyrlægen på et tidligt tidspunkt.

Hvad er risikoen for, at din hund får en sygdom i tårevejssystemet?

Det er kun en lille procentdel af hunde, hvor disse problemer opstår.

Hvilke racer er særligt udsatte for sygdomme i tårevejssystemet?

Manglende åbninger til tårekanalerne kan forekommer hos alle racer, men lidelsen ses hyppigst her i landet hos Engelsk Cocker Spaniel, Puddel, Coton de Tulear og Golden Retrievere. Her er det i mange tilfælde den nederste åbning til tårekanalen, der ikke er udviklet, og tårerne løber derfor ud over kanten af øjenlåget og ned ad kinden.
Der forekommer tilfælde, hvor alle åbninger til tårekanalerne mangler eller er mangelfuldt udviklede, medens en mangelfuld udvikling af selve tårekanalerne er sjælden.


Læs mere
www.oejendyrlaegen.dk

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop