Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
149,00 kr
Ned til
126,00 kr

Canikur Pro, 30 ml Køb her
189,00 kr

Aptus Aptobalance pulver, 100g Køb her
198,00 kr

Diapaste Hund & Kat, 60 ml Køb her
Mængderabat
99,00 kr
Ned til
84,00 kr

Canikur tabletter (4,4 gr.), 12 stk Køb her
1065,00 kr

Panzym Forte pulver, 200g Køb her

Sponsoreret

Tyktarmskatar

Latinsk navn: Colitis

Forskellen på en normal tyktarm og kronisk colitis hos en hund

Af dyrlæge Knud Dahlgaard.

Hvad er tyktarmskatar hos hunde?

Tyktarmskatar er katar eller lettere betændelse i tyktarmen. Selv om det kan være særdeles generende for de hunde, der får tyktarmskatar, er det som regel en sygdom med et mildt forløb.

Hvad er symptomerne på tyktarmskatar?

Tyktarmskatar viser sig ved, at hunden har trængninger. Dvs. at den meget tit sætter sig for at komme af med afføring. Men hver gang kommer der kun lidt, og det er hovedsageligt slim. Der kan være blandet frisk blod i.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen tyktarmskatar?

Dine oplysninger om sygdomsforløbet er meget vigtige for dyrlægen. Et sygdomsforløb med diarré og hyppige, men små mængder afføring, der indeholder meget slim og evt. friskt blod, vil straks lede tankerne hen på tyktarmen. Efter en undersøgelse kan dyrlægen afgøre, om der er tegn på væskemangel, kolik, eller om der evt. er andre dele af tarmsystemet involveret.

Hvis symptomerne på tyktarmskatar har været til stede gennem længere tid, vil dyrlægen måske foretage en kikkertundersøgelse (endoskopi) af tyktarmen for at se nærmere på tyktarmens slimhinde, hvori der bl.a. kan være sår.

Hvordan behandles tyktarmskatar?

I forbindelse med behandling kan man skelne mellem tre kategorier:

  • En pludseligt opstået tyktarmskatar med et kortvarigt forløb, som typisk skyldes mindre fremmedlegemer, f.eks. plastic, metal eller sten. Her består behandlingen i 1 døgns faste efterfulgt af 3-6 dage med skånekost. Skånekost med mange fibre, f.eks. slankefoder eller lightfoder, er i de fleste tilfælde en god idé ved lidelser i tyktarmen.
  • Hvis symptomerne er tilbagevendende med slim i afføringen, trængninger og hyppig afføring, kan der være tale om en ormeinfektion eller en bakterieinfektion. Behandlingen er den samme som nævnt ovenfor, men hunden skal også behandles for infektionen.
  • Hvis din hund har haft symptomer på tyktarmskatar i lang tid - det kan bl.a. vise sig ved, at symptomerne vender tilbage igen og igen, eller at behandlingen ikke har hjulpet - kan der være tale om en slags allergisk tilstand i tyktarmen med vedvarende sår. Der kan blive tale om behandling i lang tid, og i visse tilfælde permanent behandling, bl.a. med binyrebarkhormon eller såkaldte sulfasalazin tabletter, der er en speciel medicin mod sår i tyktarmen.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har tyktarmskatar?

Fremtidsudsigterne er gode i de fleste tilfælde. Som regel er tilstanden overstået i løbet af få dage. Kun i få tilfælde med kroniske symptomer, kan sygdomsforløbet være langvarigt eller evt. livsvarigt.

Hvorfor får hunde tyktarmskatar?

  • Fremmedlegemer er en hyppig årsag til tyktarmskatar. Det kan være næsten alt materiale, f.eks. plastic, metal eller sten, som ridser eller irriterer slimhinden i tyktarmen. Det er til gengæld den mildeste form for tyktarmskatar, fordi problemet som regel er overstået i løbet af få dage.
  • Årsagen kan også være en ormeinfektion, specielt piskeorm, eller en bakterieinfektion, f.eks. campylobacter.
  • Endelig er der en stor gruppe af tyktarmslidelser, de såkaldte inflammatoriske lidelser, hvor årsagen ikke er helt klarlagt. Det drejer sig sandsynligvis tit om en vis grad af allergi, bl.a. fordi en del af lidelserne ofte bliver bedre, når hunden får allergidiæt.

Hvad er risikoen for, at din hund får tyktarmskatar?

Risikoen for, at din hund får en mildt forløbende tyktarmskatar er temmelig stor, men det afhænger bl.a. af din hunds vaner. Hvis den godt kan lide at gå og snage i alt muligt, som den finder, er risikoen stor. Men så er det som regel ikke et slemt forløb.

En del hunde pådrager sig en bakterieinfektion i tyktarmen, mens det kun er få, der bliver ramt af en af de alvorligere, inflammatoriske lidelser.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få tyktarmskatar?
Hunde af boxerracen er særligt udsatte for at blive ramt af en af de kronisk inflammatoriske lidelser i tyktarmen. Lidelsen hedder histiocyttær ulcerativ colitis. Symptomerne er slim og blod i afføringen, og hunden taber sig og bliver generelt påvirket. Der opstår talrige sår i tyktarmens slimhinde.
Behandlingen består hovedsageligt i at give hunden diæt, sulfazalazin tabletter og evt. binyrebarkhormon.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop