Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

Sponsoreret

Tarmbetændelse

Latinsk navn: Enteritis

Af dyrlæge Henning Ingeman.

Hvad er tarmbetændelse hos katte?

Tarmbetændelse er betegnelse for en tilstand, hvor afføringen bliver tynd eller vandig. Afføringen kommer ofte og til tider ufrivilligt. Tarmbetændelse er ikke nogen sygdom i sig selv, men et tegn på at der er noget galt.

Hvordan kan dyrlægen stille diagnosen tarmbetændelse?

Katteejeren har i de fleste tilfælde selv fundet ud af, at katten har tarmbetændelse. Dyrlægens opgave er at finde ud af, hvad der har forårsaget tarmbetændelsen, og få denne årsag behandlet eller fjernet. Dyrlægen vil undersøge katten for at se, om der er væskemangel, temperaturstigning, smerter m.m. og ud fra det afgøre, hvilken behandling der er den rigtige.

En afføringsprøve vil blive undersøgt for cryptosporidier eller giardia. I nogle tilfælde udtages en afføringsprøve til nærmere undersøgelse, f.eks. for forekomst af indvoldsorm, cryptosporidier og giardia.

Hvordan behandles tarmbetændelse?

Behandlingen skal rette sig efter diarréens grundårsag. Hvis katten er frisk og i god form, og du som ejer ikke mener, at det er nødvendigt at søge dyrlæge, skal du tage nogle enkle forholdsregler:

Katten skal faste i 12 timer, men have tilbudt tempereret vand efter behov. Derefter kan du begynde at fodre katten igen med skånekost. Det kan bestå af kogt fisk, torskerogn, surmælksprodukter, hvidt kød fra en kogt kylling evt. moset sammen med suppen fra kyllingen eller fisken. Du kan også købe færdiglavet skånekost hos dyrlægen. Hvis tarmbetændelsen stopper, kan katten i løbet af 2-3 dage langsomt blive fodret med normal kost igen.

Hvis tarmbetændelsen fortsætter, eller hvis katten bliver syg, skal du tage den til dyrlægen.

Hvorfor får katte tarmbetændelse?

Der er utallige årsager til tarmbetændelse, men nogle af hovedgrupperne er:

  • Infektion: Tarmbetændelse forårsaget af f.eks. bakterier, virusser, amøber eller coccidier
  • Ernæringsmæssigt: Hvis katten har spist noget, den ikke kunne tåle, kan den få diarré. F.eks. kan mælk være årsagen. Under hovedgruppen hører også foderforgiftninger, fødemiddelallergier m.m.
  • Funktionel: F.eks. stress
  • Tarmparasitter: Spolorm og bændelorm
  • Organfejl: Der er mange organer ud over tarmen, der er direkte involveret i fordøjelsen (lever, bugspytkirtel osv.). Hvis disse organer ikke fungerer tilfredsstillende, vil det medføre diarré
  • Funktionsforstyrrelse af tarmvægen

Hvordan er fremtiden for din kat, hvis den får tarmbetændelse?

Langt de fleste tilfælde af tarmbetændelse er ukomplicerede og behøver ikke altid behandling. Hvis de er lidt længerevarende, eller hvis katten bliver påvirket, vil en medicinsk behandling kunne klare problemerne.

Nogle enkelte kroniske tarmbetændelser, der er opstået på grund af organsvigt eller lidelser i tarmen (f.eks. kræft), kan blive så alvorlige, at katten ikke kan overleve på længere sigt.

Enkelte tarmbetændelser kan være så voldsomme, at kroppen bliver tappet for vand (dehydrering), og hvis ikke den tabte væske bliver erstattet hurtig nok, kan situationen blive kritisk.

Hvad er risikoen for, at min kat får tarmbetændelse?

De fleste katte vil på et eller andet tidspunkt have haft tarmbetændelse. Men fordi diarré er et symptom på mange forskellige lidelser, kan man ikke lave en risikobedømmelse på det.

Produkter fra vores butik

609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.