Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

1019,00 kr

Virbac HPM (A2) Hypoallergy Dog, 12kg Køb her
302,00 kr

Hill's HypoAllergenic Dog Treats, 6 x 220g Køb her
270,00 kr

Royal Canin Derma Hypoallergenic Loaf Wet, Hund, 12x200g. Køb her
240,00 kr

SPECIFIC CT-HY Hypoallergenic Treats, 6x300 g Køb her
164,00 kr

SPECIFIC COW-HY Allergen Management Plus, 6 x 300 g Køb her

Sponsoreret

Hårtab

Latinsk navn: Alopecia

Af dyrlæge Peter Kierk.

Hvad er hårtab hos hunde?

Hårtab hos hunde (alopecia) optræder, når hunden taber mere pels, end det den normalt taber ved den årstidsbestemte fældning.

Hårtab kan have en lang række årsager, hvor forskellige mekanismer griber forstyrrende ind på udviklingen af hårene i hudens hårsække. Hårtabet kan f.eks. skyldes forstyrrelser, der kommer inde fra kroppen, og påvirker hundens pels i form af hårtab. I så fald er der tale om et sekundært hårtab. Sekundært hårtab vil i langt de fleste tilfælde være symmetrisk, således at der tabes hår på indersiden af begge bagben, på maven og til tider op på begge flanker.

Ud over visse genetiske (dvs. nedarvede) sygdomme, der påvirker dannelsen af hår og kan føre til hårtab, kan forstyrrelser i kroppens forsvarsmekanisme (auto-immune reaktioner) og visse forstyrrelser i hundens hormonproduktion også give symmetrisk hårtab hos hunden.

Hvad er symptomerne på hårtab?
Hunden fælder mere end det er almindeligt årstidsbestemt. I nogle tilfælde er hårtabet symmetrisk.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen hårtab?
Hårtab kan skyldes mange forskellige ting. Derfor er det vigtigt at lade dyrlægen foretage en grundig undersøgelse af hunden, hvor både hud, blod og urin undersøges. Det er ikke ualmindeligt, at prøverne sendes til et større laboratorium. Laboratoriesvarene kan hjælpe dyrlægen med at stille en diagnose. Hvis hunden mistænkes for at have et sekundært hårtab på grund af en hormonlidelse, eller allergi udtages ofte hudbiopsier.

Hvordan behandles hårtab?

Behandlingen retter sig efter, hvilken lidelse der ligger til grund for sygdommen. Man kan give tilskud af essentielle fede syrer, for at optimere hud og hårkvalitet, men dette har udelukkende effekt, hvis den udløsende årsag behandles samtidig.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den får hårtab?
Når dyrlægen har stillet den rette diagnose, vil de fleste hunde - efter korrekt behandling - få det betydeligt bedre. Man skal dog være opmærksom på, at der kan gå lang tid, inden hundens pels er helt normal igen.

Hvorfor får hunde hårtab?
Forskellige hormoner har indflydelse på hudens hårproduktion. De hormoner, der især har betydning for huden, er stofskiftehormoner, binyrebarkhormoner, væksthormon og kønshormoner. Hormonerne kan påvirke hudens evne til at bekæmpe infektioner, hudkirtlernes og hudcellernes funktion, samt selve hårvæksten og hårtab. Huden er nemlig den første barriere i dyrets immunforsvar.

Hårtab kan også skyldes eksterne (udefrakommende) faktorer. Sådanne faktorer vil normalt ikke forårsage symmetrisk hårtab. De hyppigste årsager er:

Hvad er risikoen for, at din hund får hårtab?
Mange hunde er udsat for en ekstrem fældning eller hårtab i løbet af deres liv.

Hvilke racer er særligt udsatte for at få hårtab?
Alle racer er udsatte.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop