Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her

Sponsoreret

Kryptorchisme

Latinsk navn: Cryptorchidismus

Hvad er kryptorchisme?

En hanhund er kryptorchid, når en eller begge testikler ikke er på plads i pungen. Som regel er testiklerne på plads, inden hanhunden er 3-4 måneder gammel, men i nogle tilfælde forbliver en eller begge testikler i lysken eller i bughulen. Jo længere tid der går efter dette tidspunkt, des mindre er chancerne for, at de kommer ned i pungen. 8 måneder er sat som en grænse, og herefter er der ingen chancer for, at en tilbageholdt testikel kommer på plads i pungen, og man kan konstatere, at hunden er kryptorchid.

Tilstanden er arvelig i en recessiv arvegang og kan nedarves fra begge forældre. Det ses, at den kan springe et led over.

Hvad er symptomerne på kryptorchisme?

Hvis en hanhund er kryptorchid, kan man kun mærke én testikel i pungen eller måske slet ingen. Sidder der en testikel i lyskekanalen, kan man af og til mærke den der, men det er let at blive snydt af det fedtvæv og de lymfekirtler, som sidder der i forvejen. Den tilbageholdte testikel er nemlig ofte blødere og slappere end testiklen i pungen.

En testikel har to funktioner

  1. den producerer sædceller
  2. den producerer hankønshormonet testosteron.

Når den ligger i pungen, vil den opfylde begge funktioner, fordi temperaturen her er lavere end resten af kroppen. Ligger testiklen derimod i bugen eller i lyskekanalen, vil den ikke kunne danne sædceller, men nok hormon.

Hvordan stilles diagnosen?

Ved den første sundhedsundersøgelse i 8 ugers alderen undersøger dyrlægen, om hvalpens testikler er i pungen. Det er ikke unormalt, at testiklerne ikke er faldet ned på dette tidspunkt, men ved de efterfølgende sundhedsundersøgelser skal man være opmærksom på, om tingene har rettet sig.

Hvor den manglende testikel befinder sig, kan undersøges med ultralyd og røntgen, men den kan være svær at lokalisere. Som regel konstateres det først under en kastration.

Hvordan behandles kryptorchisme?

En kryptorchid hund bør ikke indgå i avl. Tilstanden er arvelig, og det anbefales af de fleste dyrlæger at lade hunden kastrere. Er hunden dobbeltsidigt kryptorchid er den steril, men hvis den ene testikel er til stede i pungen, kan den lave hvalpe og dermed føre defekten videre til næste generation. I tre ud af fire tilfælde er det kun den ene testikel, der er tilbageholdt.

Også for hundens egen skyld bør den kastreres, fordi der er en øget risiko for, at den kan få testikelkræft i den tilbageholdte testikel. Denne risiko er markant større end i en normalt placeret testikel og vil optræde i en tidligere alder. Heldigvis er de fleste af dem ikke ondartede, men kan alligevel medføre betydelige gener. Den mest almindelige kræftform er Sertolicelle-tumor.

Selve operationen er lidt mere besværlig end en almindelig kastration og derfor dyrere. Hvis den kryptorchide testikel tydeligt kan mærkes i lyskekanalen, er det ikke så vanskeligt at fjerne den. I andre tilfælde må dyrlægen lukke op ind til bughulen og lede efter en ofte meget lille og blød testikel.

Da kryptorchisme er arveligt, bør der ikke gøres forsøg på at få en tilbageholdt testikel bragt på plads i pungen. Det anses for at være uetisk, idet hanhunden vil kunne overføre defekten til sit afkom.

Skulle en hundeejer overveje kun at fjerne den testikel, der ligger i pungen, skal man vide, at alle hanhunde-manererne stadig vil være til stede, da den tilbageholdte testikel producerer normal mængde testosteron.

Hvilken betydning har det for din hund, hvis den er kryptorchid?

Der er ikke nogen smerte eller andet ubehag for hunden forbundet med at være kryptorchid, men alligevel anbefales det af fagfolk at lade den kastrere. Det gør man af følgende årsager:

  1. Risikoen for at der udvikles testikelkræft er ca 10-15 gange højere end for en testikel placeret i pungen
  2. Muligheden for at den tilbageholdte testikel kan sno sig om sig selv og lukke for blodtilførslen. Det giver voldsomme smerter og vil kræve akut operation. Denne lidelse er meget sjælden.
  3. Det etiske aspekt i at denne arvelige problematik passeres videre til næste generation af hunde. Dansk Kennelklub anerkender ikke kryptorchide hunde på sine udstillinger.

Hvis du lader din kryptorkide hund kastrere, har den på langt sigt ikke andre udfordringer end andre kastrerede hanhunde, f.eks. overvægt og pelsforandringer. Se kastration.

Hvorfor bliver hunde kryptorchide?

Testiklerne bliver i fostertilstanden anlagt tæt ved nyrerne. Herfra vandrer de ned i pungen via en vævsstreng (gubernaklet). Det vides ikke præcist, hvordan denne mekanisme foregår, og hvorfor den kan blive forstyrret. Kryptorchisme kendes hos næsten alle pattedyr.

Kryptorchisme er som nævnt arvelig. I nogle meget få tilfælde er årsagen til, at testiklen ikke kan komme på plads i pungen dog  ikke en medfødt tendens. En hvalp, der bliver bidt, kan godt danne noget arvæv i og omkring lyskekanalen, der forhindrer testiklen i at komme på plads.

Hvad er risikoen for at din hund er kryptorchid?

1-15% af alle hanhunde er kryptorkide. Risikoen er størst for de små racer: Chihuahua, puddel, pomeranier, schnauzer, shetland sheepdog, terrier.

Anden viden om kryptorkisme:

Mange opdrættere tror, at de kan massere en testikel på plads, men det er ikke muligt, hvis hunden virkelig er kryptorchid. Nogle hvalpe kan have en kraftig refleks i en muskel, der kan trække testiklerne op mod lyskekanalen. De kan derfor se kryptorkide ud uden at være det, og i disse tilfælde vil massagen få musklen til at slappe af, så testiklen falder på plads.

Dansk Kennel Klubs retningslinjer angiver, at ved kryptorchisme hos en avlshund eller udstillingshund er køber berettiget til at ophæve købet, levere hunden tilbage og få den fulde købesum retur. Ønsker køber at beholde hunden, vil der typisk være et nedslag i prisen på ca. halvdelen. Drejer det sig om en familiehund, anbefales der et nedslag i prisen på 15%.

Produkter fra vores butik

109,00 kr

KONG Puppy Binkie, Small Køb her
359,00 kr

SPECIFIC CPD-S Puppy Small Breed, 4 kg Køb her
Mængderabat
437,50 kr
Ned til
393,75 kr

VetPro hvalpefoder, 8 kg Køb her
240,00 kr

Adaptil halsbånd, Junior, 37,5 cm Køb her
822,00 kr

Hill's VetEssentials Puppy Large Breed, Chicken, 14kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Baby Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
Tilbud
582,00 kr
495,00 kr

RC Medium Puppy tørfoder til hvalp, 10 kg. Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop