Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Overvægt - hvornår?

Hvad vil det sige, at hunden er overvægtig?

En tommelfingerregel siger, at hvis hunden vejer 15% over sin optimale vægt, er den overvægtig. Tager man en labrador af den lette type, der ville have en "normalvægt" på 24 kg, er den altså overvægtig, når den vejer 27,6 kg.

Hvordan finder jeg ud af, om min hund er overvægtig?

Hvis din hund har en fedtprocent på mere end ca. 20%, er den teknisk set overvægtig.

Beregning af hundens fedtprocent kan gøres på forskellige måder. Du kan få din VetFamily-dyreklinik til at hjælpe dig med dette. Beregningen udføres på baggrund af en målemetode, hvor omkreds af hundens talje og afstanden mellem knæ- og haseled på bagbenene sættes ind i en beregningsformel, hvormed man kan regne sig frem til hundens såkaldte "lean body mass". Altså den "rene" kropsmasse. Denne sættes dernæst ind i en ny formel, der beregner hundens idealvægt og nuværende fedtprocent. Det er det mest objektive mål for din hunds vægt og eventuelt overvægt.

Hvis du har adgang til en dyrlæge, der kan hjælpe dig med disse mål og beregninger, kan du også komme et langt stykke hen ad vejen selv. Du kan til dels bruge vægtstandarder for din race til en vis grad. Det giver sig selv, at en beagle ikke bør veje 30 kg, eller at en labrador ikke skal have samme vægt som en rottweiler.

Man kan ved at se og mærke på hunden få et rimeligt billede af foderstanden. Mærk hunden hen over ryggen. Torntappene på rygsøjlen skal kunne mærkes, og der skal være et fornuftigt muskel-og fedtlag hen over ryggen, uden det bliver for voldsomt. Ligeledes skal ribbenene kunne mærkes, når man stryger hen over hundens side. Få eventuelt hunden vejet hos din dyrlæge. Stort set alle dyreklinikker har en vægt, man kan benytte sig af uden beregning.

Hvad betyder det for min hund, hvis den er overvægtig?

Overvægt er sundhedsskadeligt på den lange bane og kan føre en lang række livsstilssygdomme med sig, som vi også kender fra mennesker.

Heraf kan blandt andet nævnes:

Jo tungere hunden er, jo mere slider det på kroppen. Sliddet er både på organerne, inklusiv hjertet, men også på bevægeapparatet i form af knogler, muskler og led.

Hvad angår ledproblemer ville en meget stor del af de gigtplagede hunde blive mærkbart bedre og mindre smertepåvirkede alene af at tabe sig i vægt, såfremt de vel at mærke er overvægtige. Dertil kommer diverse tilskud af bruskgenopbyggende stoffer, fiskeolie og eventuelt smertestillende medicin. Men behovet for smertestillende medicin falder drastisk, hvis en overvægtig hund taber sig til normal vægt. Det er bestemt værd at tænke på. Ikke mindst hvis man har en hund, der begynder at komme op i årene og langsomt sniger nogle kilo på. Sørg for at få den slanket, inden den bliver alt for tyk - og gigtplaget.

Hvordan får jeg min overvægtige hund til at tabe sig?

Kort sagt: mere motion - mindre mad.
Læs artiklen "Fodring af den overvægtige hund" og "Overvægt hos hunde"

Royal Canin Satiety Weight Management, 12 kg

Foder til overvægtige voksne hunde

659,00 kr
Køb her
BUSTER Soft Cube blå

Aktivitetslegetøj uden støj til hunde over 10 kg

209,00 kr
Køb her
BUSTER DogMaze Mini, sort

Aktiveringslegetøj og foderskål

149,00 kr
Køb her
SPECIFIC CRD-1 Weight Reduction, 7,5 kg

Slankefoder til voksne hunde

449,00 kr
Køb her
Hill's PD Metabolic, Weight Management, 12 kg

Fuldfoder til overvægtige hunde

699,00 kr
Køb her
Mængde
rabat
VetPro slankefoder til hund 8 kg

Til overvægtige hunde

399,00 kr
Ned til 349,00 kr Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det du søgte? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find dyrlæge