Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

489,00 kr

SPECIFIC FXD Adult, 7 kg Køb her
609,00 kr

Virbac HPM Adult Cat, 7kg Køb her
430,00 kr

Royal Canin Derma Skin & Coat Dry, Cat 3,5 kg Køb her
998,00 kr

Hill's Science Plan Feline Adult Chicken, 15 kg Køb her
Mængderabat
575,00 kr
Ned til
517,00 kr

VetPro voksen kattefoder 8 kg (4x2 kg) Køb her

SponsoreretSundhedseftersyn er vigtigt

Hvorfor er det vigtigt at få lavet sundhedseftersyn på din kat?

Ifølge Danmarks Statistik holdes der nu flere katte end hunde som kæledyr i Danmark. Desværre betyder det ikke, at flere katte kommer regelmæssigt til sundhedseftersyn hos dyrlægen. Dette kan i værste fald betyde, at katten ikke får den nødvendige behandling i tide.

En undersøgelse fra Københavns Universitet af kattens status i Danmark har vist, at under halvdelen af alle katte bliver regelmæssigt vaccineret eller kommer til dyrlæge, hvis de bliver syge.

Hvad kan være årsag til, at katten har lavere status end hunden, og ikke kommer til dyrlæge?

  • Mange har stadig den opfattelse, at det ”bare” er en kat. Der er ofte ikke betalt penge for katten, og derfor vil man måske heller ikke ofre så meget på katten.
  • Det kan være stressende for katten at komme til dyrlæge.
  • Mange katte er ikke sygeforsikrede.
  • Katte er gode til at skjule tegn på sygdom.
  • Katteejere er ikke informerede om vigtigheden af regelmæssigt sundhedseftersyn.

Hvorfor er det så vigtigt med det sundhedseftersyn?

For at forstå det, skal man først forstå lidt om, hvad en kat er. Katten er et dyr, der i naturen overlever alene. Den jager alene og er både et rovdyr og et byttedyr. Derfor vil den gøre alt for ikke at vise tegn på svaghed eller sygdom. Det betyder, at det kan være meget svært som ejer at vurdere, om katten er rask. F.eks. vil en kat med dårlige tænder fortsætte med at spise, selvom det gør ondt. En kat med gigt piver ikke og halter ikke, men ligger mere stille og ligner en, der sover.

Dyrlægen ser på katten med andre øjne, end du som ejer gør, og kan stille de rigtige spørgsmål. Dette er med til at gøre dig opmærksom på, hvad du skal holde øje med derhjemme.

Hvad undersøger dyrlægen ved et årligt sundhedstjek?

Ved et sundhedseftersyn vil dyrlægen altid lave det, man kalder en klinisk undersøgelse. Her vil dyrlægen undersøge kattens:

Mundhule for sår og tjekke tænder og tandkød - især for det, man kalder tandresorptioner. Dette er en sygdom i kattens tænder, hvor tanden langsomt nedbrydes ved tandkødsranden. Dette er en meget smertefuld proces, men katten stopper ikke nødvendigvis med at spise.

Øjne - skal være klare uden at løbe eller virke generede. Pupillerne skal være ens i størrelse og trække sig sammen/ udvide sig alt efter lyset. Ældre katte kan gå rundt med forhøjet blodtryk, der i slutstadiet giver blødninger i øjet og efterfølgende blindhed. Dette lægger man ikke nødvendigvis mærke til derhjemme, da katte er gode til at finde rundt uden at se.

Ører - skal være rene og uden meget ørevoks. Hvis katten virker generet i øret, eller der er ”kaffegrums”-lignende ørevoks kan dette være på grund af øremider.

Næsen - skal være tør og uden flåd. Flåd fra næsen og løbende øjne kan være tegn på katteinfluenza. Dette er en sygdom, man kan vaccinere imod.

Hud og pels - pelsen skal være ren, blank, uden filter og uden tegn på utøj. En kats pels kan hurtigt komme til at se strittende ud, hvis katten ikke er helt rask. Pelsfilter kan være tegn på gigt, eller at katten er så overvægtig, at den ikke kan nå at soignere sig selv. Nogle katte kan slikke pelsen af sig, det kan både være pga. smerter, stress, allergisk hudsygdom eller forkert ernæring. Huden skal være uden skæl, rødme og sår. Man vil også se efter tegn på lopper og flåter.

Hjerte og lunger - vejrtrækning skal være regelmæssig og ubesværet, uden rallen eller hvæsen. Hjerteslaget skal være rytmisk. En mislyd på hjertet kan være tegn på hjertesygdom, og det kan være en god idé at få hjertescannet din kat. Forøget vejrtrækning kan ses ved en række forskellige sygdomme.

Lemmer og led - alle 4 ben skal kunne bøjes og strækkes uden tegn på smerter. Her vil dyrlægen spørge til din opfattelse af, hvordan og hvor meget katten bevæger sig, og om der er ændringer i dens bevægelsesmønster. Dette kunne være et tegn på gigt.

Bugen må ikke føles spændt og hård. Her kan dyrlægen på en normalvægtig kat mærke om bl.a. nyrer, blære og tarme føles normale, og om der findes unormale strukturer som svulster o.l.

Vægt - dyrlægen vil veje din kat, notere vægten i kattens journal og vurdere vægten i forhold til tidligere vejninger. Det er vigtigt at følge din kats vægt nøje, både for at tage hånd om evt. overvægt, men også fordi vægttab kan være det første tegn på sygdom. Et vægttab kan ikke altid ses med det blotte øje, men gemmer sig under pelsen.

Adfærd - dyrlægen vil spørge ind til ændringer i din kats adfærd. Det kan være ændringer i æde og drikkelyst, ændringer i social adfærd eller andre ændringer, du har bemærket i din kats adfærd derhjemme.

Hvad viste undersøgelsen?

Når dyrlægen har lavet et grundigt eftersyn af din kat, og I har talt sammen om, hvordan det går med katten, er konklusionen forhåbentligt, at din kat er sund og rask. Det kan dog være, at dyrlægen vurderer, der er noget, som skal undersøges nærmere f.eks. ved blod- eller urinprøve, røntgen eller scanning. Ved ældre katte anbefales tit en blod- og urinprøve samt en blodtryksmåling, da de hyppigt lider af skjulte nyreproblemer.

Få regelmæssige sundhedseftersyn

Mange sygdomme vil kunne behandles, hvis de bliver opdaget tidligt ved regelmæssige sundhedseftersyn. Fra killing til 8-9 år anbefales årligt sundhedseftersyn, derefter kan aftales et halvårligt eftersyn. En del dyreklinikker i Danmark er begyndt at tilbyde sundhedspakker til kat, som er en abonnementsordning, hvori der ofte indgår et årligt sundhedseftersyn.

Ved at få foretaget regelmæssige sundhedseftersyn på din kat, gør du dit bedste for, at din kat skal leve et langt og sundt liv.

Artiklen er skrevet af adfærdsrådgiver og veterinærsygeplejerske Karina Dillon.

Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.