Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop

Træningspas

Du kan læse om disse træningspas:

Tips om træning

Før du går i gang med at træne din hund efter et eller flere af Hundeskolens træningspas, bør du læse nedenstående. Her fortæller vi lidt om træningsmetoden du og din hund vil komme til at træne efter, hvordan du bedst belønner din hund, hvad du skal tage højde for, når du træner m.m.

Det er godt at arbejde med sin hund alene, men det er en mægtig god idé også at gå til træning i en forening eller hundeklub. Her kan du nemlig få gode idéer af instruktører og andre, der arbejder med hunde. En instruktør kan se dig og din hund "in action" og hjælpe dig til det bedst mulige resultat med din hund. Man kan også have stor glæde at tale med andre hundeejere om deres hunde, træning og oplevelser. Din hund vil også elske at møde og lege med andre glade og dygtige hunde. Vi håber, at Hundeskolens træningspas og artikler giver dig lyst til at gå til træning med din hund - hvis du da ikke allerede gør det?

Motivation og belønning

Metoden her bygger på moderne indlæringsprincipper med motivation og positiv forstærkning. Det vil sige, at vi i indlæringsfasen altid forsøger at skabe en situation, hvor hunden naturlig vil søge at gøre det vi ønsker. Vi motiverer hunden og roser og belønner det vi ønsker. Hunden lærer snart, at gentage det den bliver belønnet for og undgå adfærd, der ikke giver resultat. Vi anvender ikke straf i indlæring, da straf hæmmer hundens lyst til at prøve og virker stressende på hunden.

Med belønningsbaseret træning kan man starte med at træne hvalpen, når den er faldet til i hjemmet. Træningen vil blive opfattet positivt af hunden og det vil styrke familiens lederroller overfor hunden. Hunden vil hurtigt lære glæden ved samarbejdet og blive en veltilpasset del af familien.

Den vigtige timing

Hvis du ønsker at belønne hunden for noget ønskeligt, skal rosen falde mens hunden udviser adfærden eller max. 1 sekund efter adfærden er udvist. Falder rosen (eller risen) senere forbinder hunden det ikke med den pågældende adfærd. Det gælder derfor om at have godbidden eller bolden klar i lommen, så du kan belønne hunden, straks den gør det du ønsker.

Du bør kombinere godbidden med ros og sige "Dygtig!", mens du giver hunden godbidden. På den måde lærer hunden, at signalet "Dygtig!" betyder "rigtig adfærd - belønningen er på vej!" Når denne effekt er opnået, gør det knap så meget, at der gør et par sekunder mere før belønningen falder. Øv dig i at rose hunden straks den gør noget, du ønsker. 

Former for belønning

Stemmen: Glad, livlig og motiverende ros med stemmen, er positivt forstærkende. Brug gerne stemmen sammen med godbidder, leg eller berøring. Følg altid op med ros, når hunden gør noget du beder den om og/eller hvis du ser hunden gøre noget positivt.

Godbidder: Det er en god ide at bruge godbidder, når du lærer hunden noget nyt. Godbidden forstærker din ros og får hunden til at gentage adfærden. Træn men hunden når den er sulten - ikke når den lige har spist eller er træt. Vælg godbidder hunden er rigtig glad for. Godbidderne skal være meget små og lette at tygge. Du skal kunne give hunden 25-30 godbidder uden at den bliver mæt! Prøv dig frem og lav en liste over de godbidder din hund er gladest for, eksempelvis: Pølse og ost i terninger, tørret lever, kogt kylling, små rugbrødsterninger, små pålægs-terninger, bløde Frolic trykket i kvarte stykker m.m. Når hunden forstår "træningslegen", kan disse suppleres med andre mad belønninger, eksempelvis: Ærter, gulerod i terne, franskbrød i tern, kogt pasta i små stykker, tørkost m.m.

Leg og berøring: Når hunden har fået forståelsen for øvelsen, eller hvis hunden slet ikke er interesseret i mad, kan du belønne hunden på andre gode måder. Leg og berøring kan også bruges som positiv forstærkning. Vær opmærksom på om måden du belønner hunden på, stresser eller beroliger hunden! For eksempel: Leg med en tennisbold, fodbold, frisbee eller leg med andre hunde er stressende og kan anvendes, hvis du ønsker fart og intensitet i den øvelse du indøver. Berøring du ved hunden holder af, så som massage, blive kælet, nusset og talt roligt til, er at foretrække, hvis du skal indlære adfærd som kræver ro og koncentration.

Hvalp eller voksen og racens særpræg

Det er væsentligt at huske på, om man træner med en hvalp, en unghund i den fysiske kønsmodningsperiode eller en voksen hund. Det er indlysende, at en hvalp ikke har samme koncentrationsevne som en voksen hund og at man derfor skal gå langsomt frem, men der er også andre hensyn at tage i forhold til hundens mentale og fysiske udvikling. I afsnittet hundens udvikling kan du læse mere om den udviklingsperiode netop din hund befinder sig i, samt hvilke hensyn du bør tage og hvordan du bedst målretter indsatsen i den periode.

Det er også vigtigt at kende til din hunds brugsmæssige baggrund. Uanset nutidige anvendelse har alle hundetyper (og senere hunderacer) oprindelig haft en arbejdsfunktion. Eksempelvis som hyrde-, vagt-, jagt-, træk-, kamp-, slæde- eller selskabshund. Evnerne og lysten til at løse opgaverne hunden er "designet" til, er stadig forankret i hundens mentalitet. I afsnittet hunderacekendskab kan du læse mere om din races arbejdsmæssige baggrund.

Korte sekvenser og slut med succes

Det er ikke kvantiteten, men kvaliteten der tæller! Træn derfor i korte sekvenser og hold flere pauser. Men træn gerne flere gange om dagen af 5-10 min. varighed (kortere med små hvalpe). Slut altid mens legen er god og hunden stadig virker interesseret og slut altid med succes.

Kommandoer og kropssprog

Hunden kommunikerer primært via mimik og kropsprog, men også ved hjælp af lyde, berøringer og dufte. Vi kan hjælpe hunden til hurtigere at forstå, hvad det er vi ønsker den skal gøre, ved også at bruge mimik og kropsprog, når vi træner med hunden. Det er vigtigt, at alle der træner med hunden, anvender de samme signaler. Lav evt. en liste, således at alle husker de forskellige signaler og deres betydning. Husk også på, at allesignalerne tydeligt skal adskille sig fra hinanden (både lyd- og håndsignaler).

Vi forventer, at hunden lærer at forstå vores sprog. Derfor er det vel også rimeligt, at vi lærer at forstå hundens "sprog"? I gode hundebøger kan du læse om bl.a. hundens adfærd, mimik og kropsprog, træning og valg af race. Forståelse for hundens adfærd og kommunikationsmønstre er grundlæggende for fremtidig succes for hund og ejer.

Begrænsningerne

Hundeskolens træningspas bygger på belønningsbaseret træning. Som udgangspunkt kan alle hunde derfor deltage uanset alder og race, men der kan selvfølgelig være undtagelser. Tag særlig hensyn til hvalpe og unghunde og gå kun langsomt frem. Hvis du er i tvivl eller har problemer med indlæringen, så kontakt en hundeorganisation. Hvis hunden er angst, aggressiv eller udviser unormal adfærd så kontakt din dyrlæge.

Mængderabat
129,00 kr
Ned til
121,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 2 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
220,00 kr

SPECIFIC CT-H Healthy Treats, 5x300 g

Sunde, fedtfattige godbidder til hunde af alle racer og aldre. Godbidderne har et højt indhold af fibre og et lavt fedtindhold. De kan bruges både som en godbid, til træning og under en slankekur...

Køb her
Tilbud
519,00 kr
467,00 kr

Royal Canin VCN Neutered Adult, 10 kg

Foder til sterilisterede/kastrerede hunde.  Neutered Adult er et komplet fuldfoder til steriliserede/kastrerede voksne hunde af mellemstore racer (fra 11 til 25 kg) med tendens til overvægt eller...

Køb her
Mængderabat
334,00 kr
Ned til
300,00 kr

VetPro voksen hundefoder, 8 kg

VetPro voksen hundefoder er velegnet til: Små racer: 9 mdr. - 7 årMedium racer: 11 mdr. - 6 årStore racer: 16 mdr. - 5 år VetPro Voksen Hund er sammensat således, at behovet for næringsstoffe...

Køb her
Netdyredoktors nyhedsbrev Nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling

Vi sender faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.

Fandt du ikke svar på det, du søgte efter? Kontakt din lokale dyrlæge. VetFamily har klinikker i hele landet.
Find en dyrlæge her