Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

109,00 kr

ArthroFlex Omega flydende til katte, 100 ml Køb her
Tilbud
195,00 kr
149,00 kr

VetPro senior kattefoder, 2 kg Køb her
659,00 kr

Virbac HPM Senior Cat, 7kg Køb her
539,00 kr

Hill's Science Plan Senior Chicken, 7 kg Køb her
332,00 kr

SPECIFIC FGW Senior vådfoder, 28x100 g Køb her
Tilbud
622,00 kr
435,00 kr

VetPro senior kattefoder 8 kg (4x2kg) Køb her
519,00 kr

SPECIFIC FGD Senior, 7 kg Køb her

Sponsoreret



Seniortjek af katte

Når din kat bliver ca. 7 år, træder den ind i seniorrækkerne og det årlige sundhedseftersyn hos dyrlægen vil dreje mere i retning af de forandringer, som man ved, kommer med alderen. Hvis ejer og dyrlæge er opmærksomme på disse ændringer, vil man kunne forebygge eller i hvert fald udskyde aldersbetingede sygdomme og problemer og dermed skabe de bedste betingelser for at give katten et godt og aktivt seniorliv.

Hvordan går det?

Et senioreftersyn starter med en snak om kattens generelle tilstand. Er den lige så aktiv, som den plejer at være? Er humøret godt, og vil den gerne snakkes med? Hvordan er appetitten og drikkelysten? Er der sket ændringer siden sidste undersøgelse? Dyrlægen vil herefter foretage en grundig klinisk undersøgelse af katten.

Pels, kløer, hud, ører, øjne, hjerte og lunger

I den første del af undersøgelsen vil dyrlægen koncentrere sig om det, der kan ses udefra.

Pelsen vil blive undersøgt for tegn på lopper, lus og flåter, og huden tjekkes for tegn på kløe, rødme og irritation.
Det er udtryk for et godt velbefindende hos en kat, at den plejer sin pels, og at hårlaget ikke virker fedtet og strittende. Hos rigtig gamle katte kan der opstå et problem med, at de ikke kan nå helt op på ryggen for at vaske sig. Derved vil der opstå en uplejet bræmme langs rygraden. Her må ejeren træde hjælpende til med en daglig frisering, så løse hår, hudskæl mv. kan blive fjernet.

På samme måde kan de helt gamle katte også få problemer med for lange kløer. Normalt vil en kat kunne trække kløerne helt tilbage, når den går, men den evne kan gradvist forsvinde med alderen. Kløerne stikker lidt udenfor poterne og hænger fast i tæpper o.l. De bør klippes jævnligt, enten af dyrlægen eller af ejer selv. Ellers vil der normalt ikke være behov for at klippe kløer på en kat.

Ørerne vil selvfølgelig blive tjekket, selvom øreproblemer med bl.a. øremider ikke er særligt hyppige hos ældre katte.

Øjnene kontrolleres for rødme og blødninger og for om pupillerne trækker sig normalt sammen. En af senfølgerne af forhøjet blodtryk kan være problemer med øjnene. 

Ved at lytte på kattens brystkasse kan dyrlægen høre, om hjertet slår med klare, adskilte hjertetoner og i en normal rytme. Et hjerte, der slår usædvanligt hurtigt, kan give mistanke om forøget stofskifte.

Lungerne skal være næppe hørbare. Hvis der er hvæsende lyde og evt. hoste, bør der foretages yderligere undersøgelse evt. med røntgen og/eller scanning.

Tænder

Der er ikke særlig mange katteejere, der jævnligt kigger deres kat i munden. Derfor er tandundersøgelsen en meget vigtig del af senioreftersynet. Tit vil man hos den ældre kat finde større eller mindre opbygninger af tandsten.

Hvis der er behov for tandrensning eller anden tandbehandling, vil man oftest lave en aftale til en anden dag, da det skal foregå i fuld narkose.
Efterfølgende kan det være en god idé fodre med en forebyggende tanddiæt.

Ved selve tandundersøgelsen eller i forbindelse med tandrensning, kan dyrlægen få mistanke om, at kattens tænder er angrebet af den smertefulde lidelse tandresorptioner. Her kan det blive aktuelt med tandrøntgen for at se, hvor udbredte resorptionerne er. Dermed har man et bedre grundlag for den efterfølgende behandling.

Gigt

Det kan være svært for en ejer at opdage, om den aldrende kat har gigtproblemer. De halter sjældent og klager sig aldrig. Umiddelbart kan det virke, som om katten opfører sig, som den plejer, men hvis man er opmærksom, vil man måske opdage, at den er holdt op med at lege, at den tøver, før den springer og evt. har brug for en mellemstation, at den ”sover” mere mm.

Man kan hjælpe katten på flere måder, men det vigtigste er at forebygge overvægt og at fodre med en leddiæt. Det er videnskabeligt bevist, at der er en stor gavnlig effekt på stive, gigtramte led af umættede fede syrer fra fede fisk, glucosamin, grønlæbede muslinger m. fl. Disse stoffer findes tilføjet foderet i det store udvalg af leddiæter, men kan også købes separat.

Vægt

Langt størsteparten af vores huskatte er steriliserede eller kastrerede og lever et liv med moderat motion og måske med fri adgang til foder. Disse forhold betyder ofte, at en tendens til overvægt kommer snigende lige så stille med alle de velkendte gener til følge. Man regner med, at op til halvdelen af alle katte er overvægtige. Nogle katte kan være meget insisterende, hvad mad angår.

Det er aldrig nemt at slanke en kat, så derfor vil det være gavnligt, hvis man kan forebygge overvægten. Et godt hjælpemiddel i en slankekur er slankefoder. Ved seniortjekket bliver din kat vejet, og vægten vil blive sammenholdt med, hvad den tidligere har været og skrevet ind i journalen.

Det er også vigtigt at vide, om katten taber sig uden at det er meningen. Det kan være tegn på, at der er noget i vejen.

Nyrefunktion

En meget hyppig lidelse hos ældre katte er nedsat nyrefunktion. Én ud af otte katte over 10 år har forhøjede nyreværdier, og der antages at være et ret stort mørketal. Lidelsen kan ikke ses og mærkes udefra før ret sent i forløbet, og derfor er det sandsynligt, at dyrlægen vil foreslå en blodprøve til din aldrende kat. Der findes ingen medicin, der kan helbrede ”slidte” nyrer, men ved fodring med nyrediæt kan man nedsætte belastningen på nyrerne og dermed forlænge kattens liv. Det er derfor væsentligt at opdage problemet så tidligt som muligt.

Reguleringen af kattens blodtryk sker især i nyrerne, og kronisk nyresygdom kan være en udløsende faktor for forhøjet blodtryk, som igen kan forårsage skade på andre organer.

Forhøjet blodtryk

Et ukendt antal af de ældre katte går rundt med et uopdaget forhøjet blodtryk. Ligesom hos mennesker ses der ingen symptomer før sent i forløbet, men tilstanden slider på organismen. Der er især fire steder i kroppen, der påvirkes af det forhøjede blodtryk.

  • I øjnene kan forekomme blødninger i forreste øjenkammer, nethindeløsning og pludselig opstået blindhed
  • I nyrerne vil en allerede eksisterende nyresygdom blive forstærket
  • Hjertet bliver udsat for ekstra arbejde, og der er påvist en sammenhæng mellem forhøjet blodtryk og forhøjet stofskifte, hvor hjertet slår i en meget hurtig rytme
  • Der kan opstå blødninger i hjernen, der bl.a. kan forårsage slingerhed, kramper og depression

Det er en hurtig og simpel procedure at måle blodtrykket på kattens ben eller hale. Det er helt smertefrit og accepteres fint af de fleste katte. Hvis der igangsættes behandling med blodtrykssænkende medicin, inden der er kommet for alvorlige skader i kattens krop, er der gode udsigter til et normalt liv. Derfor er en tidlig diagnose meget vigtig. Se mere om forhøjet blodtryk hos katte på amodeus.vet.

Andre aldersrelaterede sygdomme

En blodprøve kan også kaste lys over andre stofskiftesygdomme som sukkersyge, fedtlever galdegangsbetændelse o.a.
Med stigende alder kan der opstå knuder rundt om på kroppen, og det er en simpel procedure med en kanyle at udtage nogle få celler til undersøgelse. Hunkatte bør tjekkes for svulster i mælkekirtlerne.

Fodring af den gamle kat

Der findes et stort udvalg af sygdomsbekæmpende fodertyper på markedet, rettet mod forskellige tilstande, men også den sunde og raske ældre kat bør fodres efter sin alder med en seniordiæt fra 7 års alderen. Et godt seniorfoder har et lavere kalorieindhold og indeholder gigtforebyggende elementer og et proteinindhold, der er nøje afpasset efter den ældre kats behov for at ”spare” nyrerne. Dermed tages der hensyn til de ændringer, man ved sker i den aldrende kats krop.