Sommertips til hundeejere
A
Alger: Under særlige vejr- og vindforhold kan blågrønalger samles i så store koncentrationer, at det kan være farlige for såvel mennesker som dyr. Algerne forårsager en slags forgiftning hos hunden, når den kommer i kontakt med dem, eller drikker vandet i forbindelse med badning i søer og havvand.
Asfalt: Asfalten er speciel hård ved hundens poter om sommeren. Dette skyldes, at poterne slides mere om sommeren, men også fordi de kan blive forbrændt i de varmeste timer på dagen. Vær især opmærksom på ny, mørk tjæreholdig asfalt.
Alene hjemme: Efter flere ugers ferie, hvor hunden er meget sammen med familien, er det vigtigt, at man igen tilvænner hunden at være alene hjemme, inden hverdagen igen står for døren. Lad eksempelvis hunden være alene ½ til 1 time dagligt, mens du foretager indkøb m.m.
Avner: Det sker ind i mellem, at avner fra diverse ukrudtsgræsser finder vej ned i øregangen hos hunde eller borer sig igennem huden. Det er en meget ubehagelig situation for hunden og kræver omgående dyrlægebehandling
B
Bil: Det store tilbagevendende sommerproblem for hundeejeren. Hver eneste år omkommer adskillige hunde i overophedede biler. Ubetænksomme hundeejere parkerer uhensigtsmæssig, eksempelvis: I skygge, men uden at tænke over at solen flytter sig, og pludselig er bilen igen placeret i fuld sol. Eller ved overskyet vejr, som hurtigt ændrer sig til en skyfri himmel! Selv i overskyet vejr kan temperaturen i bilen hurtigt nærme sig de 60 grader celsius. Derfor, undgå at efterlade hunden i bilen i tidsrummet 10 - 16.
Hvis du efterlader hunden i bilen, så sørg for rigelig ventilation ligesom hunden skal have adgang til frisk vand. Sørg for jævnligt at tilse hunden. Hvis det er muligt, kan man med fordel installere et gitter bagest i bilen, således at bagklappen kan stå åben, når du forlader bilen.
Ingen liner på i bilen! Tag altid hundens line af, når den sidder alene i bilen. Springer hunden over på forsæderne eller hvis den på anden måde hopper rundt i bilen, kan den sidde fast og gå i panik. Hvert år sker der kvælningsulykker fordi hunde efterlades med liner på.
Borrelia: Der findes flere forskellige typer af borrelia bakterien. Den type, der findes i Danmark, giver forstyrrelser i hundens nervesystem (neuroborreliose).
Læs mere: Borrelia
Brandmænd: Hunde kan ligesom mennesker brænde sig på brandmænd i havet. Hundens pels vil for det meste beskytte huden, men poter og tyndt behårede hudområder (fx maven) er udsatte.
Båd: Hvis du har din hund med ude at sejle, så husk at også hunden skal have redningsvest på. Skal du på åbent hav, bør I ligeledes sikre hunden med en line fastgjort til båden - dette gælder især sejlbåde, som kan være svære at vende. Husk også at medbringe rigelig ferskvand til hunden samt sikre at hunden kan søge skygge for solen.
C
Cykling: Mange mindre hunde vil gerne sidde i cykelkurv eller i cykelvogn.
Cykelferie: Mange hunde kan have glæde af at være med på cykelferie. Vær opmærksom på, at hundene skal løbe i en blød rabat, da det skåner poterne. Mange mindre hunde vil gerne sidde i cykelkurv.
Camping: Sørg for, i forvejen, at indhente oplysninger om, hvorvidt hunde er velkomne på campingpladsen. Der er forskellige regler om dette fra sted til sted.
D
Drukne: Har du swimmingpool så sørg for at den er indhegnet på forsvarlig vis. Hunde der falder i (uden opsyn) kan gå i panik, når de ikke umiddelbart kan komme op af de stejle kanter - med drukning til følge. Vær især opmærksom på hvalpe og vandbassiner i haver.
Dyreliv: Respektér skiltning om at holde hunden i snor i områder med fugle- og dyrevildt i såvel skov som strand. I sommerperioden er dyreungerne særlig sårbare. En omstrejfende hund kan nemt skræmme eller skade vildtet.
E
El-hegn: Vær opmærksom på, at hunden ikke kommer for tæt på elektriske dyrehegn. En løs hund der får stød kan gå i panik, og løbe ud i trafikken.
F
Feriehuse: I mange feriehuse er det tilladt at medtage dyr. Husk på, at tidligere ejere kan have haft loppeinficerede dyr med. Sørg derfor altid for at give din hund en forebyggende loppebehandling, inden I ankommer.
Flåt: I Danmark findes ca. 20 forskellige naturligt forekommende arter af flåter. Skovflåten (ixodes ricinus) er imidlertid den flåt, som hunde, katte og mennesker oftest kommer i kontakt med.
Skovflåten er ikke et insekt, men er derimod i familie med mider og edderkopper (som alle har otte ben). Problemerne med skovflåter har været stærkt stigende på grund af en vækst i antallet af råvildt, som er skovflåtens vigtigste vært. Skovflåten er dog fundet hos 100 forskellige dyrearter. Læs mere: flåt
Fly: Hunde kan medbringes i fly. Vejer hunden under 8 kg, kan den medbringes i kabinen. Vejer den mere end 8 kg. Transporteres den i et tryksikret rum i lastrummet. Bestil plads i god tid, da der på hver transport maksimalt må være 3 levende dyr i kabinen og 3 levende dyr i lasten.
G
Glasskår: Vær opmærksom på skarpe genstande og glasskår når du færdes i skov og strand. Check hundens trædepuder når du kommer hjem.
Grill: Picnic-rester er farlige for hunde. Efterladte engangsgriller dufter dejligt af kødrester, men kan stadig være meget varme, så din hund kan brænde sig. Vær derudover opmærksom på grillspyd i træ, som smager skønt af kød, men som desværre kan perforere mavesæk og tarme. Endelig er efterladte majskolber farlige for hunden, da de er svære for hunden at fordøje og kan sætte sig som propper i tarmen.
H
Hedeslag: Hedeslag er en tilstand, hvor kroppen bliver overophedet på kort tid. Symptomerne på hedeslag er utilpashed, der giver sig udslag i: Forvirring, svimmelhed, besvimelse, bevidstløshed og kramper (i sidste ende).
Læs mere: hedeslag
Herberg: Husk at reservere plads til din hund i god tid.
Hoteller: Husk at indhente information om hotellets hundepolitik, og respekter de gældende regler. Spørg i receptionen, hvor hunden må luftes og medbring hundeposer. Vis hensyn til andre gæster.
Hugormebid: Hver sommer ses hunde som er blevet bidt af hugorme. Risikoen er størst for hunde som feriere med deres ejere ved den jyske vestkyst. Efter et hugorme bid udvikler hunden et anafylaktisk chok. Læs mere: anafylaktisk schock
Hundepension: Skal du have din hund i pension, så forbered opholdet i god tid. Aflæg altid pensionen et besøg før du træffer dit valg. Det kan godt betale sig at spendere ekstra på gåture, legetid m.m. De gode steder er eftertragtede - bestil derfor i god tid.
Hundeposer: Vis hensyn! Medbring altid hundeposer uanset hvor du færdes, og brug dem.
I
ID-mærkning: Husk at ID-mærkning er lovpligtig. Hunden skal være enten være tatoveret eller chip-mærket samt være forsynet med hundetegn. Ifølge Hundeloven skal hunden bære halsbånd med et hundetegn, hvor ejerens navn og adresse fremgår fra den er 4 måneder gammel. Mange vælger også at skrive deres telefonnummer på skiltet, men dette er ikke et lovkrav.
Husk også hundeskilt til sommerhuset!
J
Jordspyd: Det kan i mange tilfælde være en fordel at medbringe et jordspyd, således at man kan afbinde hunden. Dette kan f.eks være et krav på campingpladser. Sørg altid for at hunden kan søge ly i skygge og at den har adgang til frisk vand.
K
Karantæne: Tidligere var det ikke ualmindeligt, at lande havde krav om karantæne ophold inden hunde kunne importeres. I dag er lande som Norge, Sverige og Storbritannien dog åbne for indførsel af levende dyr. Kontakt din dyrlæge for flere oplysninger, i god tid inden afrejsen.
Læs mere: tema om rejse med hund
Køresyge: Køresyge er en tilstand, hvor hunden bliver nervøs eller utilpas under kørsel. Det ses oftest ved bilkørsel, sjældnere ved kørsel i tog. Køresyge ses især hos hvalpe. Ofte er hundes køresyge forbundet med angst for at køre i bil, og skal derfor "behandles" med træning snarere end med medicin
Læs mere: Hunden er bange for at køre bil og Køresyge
L
Lopper: Sørg altid for at have din hund i forebyggende loppebehandling inden afrejsen. Din hund vil komme til at omgås andre hunde med ukendt loppestatus, og der er derfor stor risiko for at den smittes.
Læs mere: tema om lopper
Køb loppemiddel i Netdyredoktors webshop
M
Majskolber: Din hund må ikke få majskolber, da kolben er svær for hunden at fordøje og kan sætte sig som en prop i tarmen.
Motion: Undgå at motionere hunden i de varme timer midt på dagen. Ligesom mennesker har hunden det bedst med motion i de køligere morgen- og aftentimer. Husk rigelige mængder vand til hund og ejer.
Læs mere: Løbe- og cykeltræning
N
Nødhjælp: Du kan hurtigt få brug for at yde førstehjælp. Glem ikke din lille førstehjælpskasse, som du kan få din dyrlæge til at sammensætte. Sørg ligeledes for at have nummeret til nærmeste dyrlæge og dyrenes vagtcentral.
P
Pollenallergi: Inhalationsallergi, som også kaldes atopi, er en allergisk reaktion over for bestemte små partikler (allergener), som indåndes gennem luften. Det kan være udendørsallergener, f.eks. pollen, eller indendørsallergener, f.eks. husstøvmider, skæl og lagermider. Det kan også være sporer fra forskellige slags skimmelsvampe.
Læs mere: pollenallergi
R
Rejse: Mange hunde har stor fornøjelse af, at være med på familiens sommerferie. Der findes særskilte regler hvadenten du rejser med bil, fly eller tog, undersøg i god tid, inden ferien.
Læs mere: Tema om rejse med hund og Når hunden skal med på sommerferie
S
Sejlture: Mange hunde vil gerne med på sejlture. Husk at forsyne hunden med en redningsvest, og husk at hunden skal i bånd, når I lægger til i havn.
Solcreme: I stærk sol kan det være nødvendig at behandle meget lyse hunde med faktor creme, hvor især næseryg og øjenparti er udsatte. Spørg din dyrlæge til råds.
Sikkerhedssele: Skal hunden sidde på bagsædet, kan det være en rigtig god ide, at spænde den fast i en specialsele. Selen kan købes i de fleste større dyrehandlere og kan uden videre monteres på sikkerhedsselerne i bilen.
Strand: En tur på stranden er en fornøjelse for de fleste hunde. Husk at medbringe ferskvand og en parasol til hunden, således at også den har mulighed for at lægge sig i skygge.
Svømmehale: Det er ikke usædvanligt at hunde får svømmehale efter badning i bølger. Halen bruges til at styre med . Svømmehale er en overanstrengelse af halens muskulaturer. Læs mere: svømmehale
T
Telt: Hvis du skal have hunden med på telttur, så indkøb evt. et jordspyd (spiralformet metal) således at du har mulighed for at afbinde hunden.
Tog: Hunde kan medtages i de fleste tog. Er hunden en mindre hund som kan være i en taske, er det gratis at have hunden med DSB. Er din hund derimod en større hund, kræves der plads- billet og børnebillet. Vær opmærksom på at der kan være specielle regler ved visse afgange, f.eks. nattog.
Told: Vær opmærksom på at man ved ankomst til nogle lande, selv skal gøre tolderne opmærksomme på, at man har levende dyr med.
Træning: Mange hundetræningsforeninger holder "lukket" i ferien, men netop i den periode har du måske ekstra tid og overskud til at træne med din hund. Læs mere i sektionen Træning
U
Udlandsrejser: Planlæg i god tid. Vær opmærksom på vaccinationskrav, karantæneophold, sundhedscertifikat m.m. Du kan få flere oplysninger hos din dyrlæge eller på Fødevarestyrelsens hjemmeside
V
Vaccinationer: Udover de almindelige vaccinationer mod parvovirusdiarre, hundesyge og smitsom leverbetændelse, kræves der yderligere vaccinationer, før hunden kan medbringes til udlandet. I nogle lande er der krav om rabiesvaccination, og til nogle destinationer er det anbefalelsesværdigt at være vaccineret mod leptospirose.
Besøg Fødevarestyrelsens udmærkede guide, hvor du kan se, hvilke regler der gælder til lige netop din rejsedestination.
Vandslange: Når solen skinner, og varmen samtidig stiger, kan det være fristende at lege vandleg med din hund med vandslangen. Har din vandslange imidlertid ligget og solet sig i varmen, kan det resterende vand i vandslangen være meget varmt. Sørg derfor at lade det varme vand løbe ud først, så din hund ikke bliver skoldet.
Vindue: Om sommeren kan man ofte se hunde sidde med hele hovedet ud af bilens siderude, under kørsel. Lad være med det. Hundens øjne bliver let irriterede og hunden kan ydermere risikere at få fremmedlegemer i øjnene (insekter, småsten m.m.), hvilket kan volde hunden mere alvorlige skader.