Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
139,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Tilbud
399,00 kr
278,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
229,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her

Sponsoreret



Seniortjek af hunde

Når din hund bliver midaldrende – og det vil for de mindre og mellemstore racer sige ved 6-7 års alderen og for gigantracerne helt ned til 5 år – er det tid til, at det årlige sundhedseftersyn udvides lidt. Det skyldes, at der med alderen sker ændringer i hundens krop, som det er godt at være opmærksom på i tide. Dermed kan man forebygge eller udskyde aldersbetingede problemer og skabe de bedste betingelser for, at hunden får et langt, godt og aktivt seniorliv.

Hvordan går det?

Et senioreftersyn indledes med en snak om hundens generelle tilstand. Er den glad for at bevæge sig, hvordan er appetitten, drikker og tisser den normalt, hvordan er humøret osv. Er der sket ændringer på det sidste? Der vil blive foretaget en grundig klinisk undersøgelse, og dyrlægen vil have særligt fokus på de tilstande, som man ved, kan komme med alderen.

Hjerte, lunger, ører, øjne, hud, pels og kløer mm.

Der vil blive lyttet på brystkassen for at konstatere, om hjertet slår, som det skal uden mislyde og rytmeforstyrrelser, og om vejrtrækningen lyder normal.

Dyrlægen vil med et otoskop kigge ned i hundens ører for at se, om der skulle være tegn på en øregangsbetændelse. Hos en del gamle hunde kan der være nedsat hørelse, - det kan der desværre ikke gøres noget ved, da det stammer fra det indre øre, men hunden vil som regel klare sig godt alligevel.

Øjnene kan hos ældre hunde få et gråligt skær. Det er en aldersbetinget uklarhed i linsen, som kun sjældent påvirker hundens syn. Øjnene må ikke virke tørre og irriterede, og der må ikke sidde små knopper på øjenlågsrandene.

Dyrlægen vil spørge ind til, om der er tegn på kløe, og huden vil blive undersøgt for rødme, eksem og knopper. Det er ikke ualmindeligt, at der med alderen kan opstå små knopper i huden rundt omkring, nogen kalder dem for ”gammelhundsknopper”. De har sjældent nogen betydning og fjernes kun, hvis de sidder steder, hvor de generer. Omvendt kan der med alderen komme andre knuder, som kræver nærmere undersøgelse, da der kan være risiko for, at de er ondartede. Det vurderer dyrlægen. Det er en meget simpel procedure at udtage nogle celler med en fin kanyle og kigge på dem i mikroskop.

Pelsen undersøges for håraffald, tegn på lopper, flåter o.l.

Kløerne kan være blevet for lange pga nedsat slid. Så vil de blive trimmet.

Til sidst kontrolleres analkirtlerne. Er de meget fyldte, kan man vælge at klemme dem ud.

Tænder

Det er langt fra alle hundeejere, der jævnligt kigger deres hund i munden, og derfor er tandundersøgelsen en meget vigtig del af seniortjekket hos dyrlægen. Hvad angår tænder ses de fleste problemer hos de små racer, hvor tandsten og tandkødsbetændelse desværre er særdeles almindeligt.

Disse tilstande giver dårlig ånde og kan med tiden medføre løse tænder og evt. tab af tænder. Derfor er rettidig behandling meget vigtig. Hvis der er behov for tandrensning og anden tandbehandling, vil man oftest lave en aftale til en anden dag, da det skal foregå i fuld narkose.

Vægt

Ved senioreftersynet vil hunden blive vejet, og vægten vil blive ført ind i journalen og sammenlignet med, hvad den var før.
Med alderen bliver muskelmassen mindre, og stofskiftet ændrer sig. Det betyder, at der er behov for færre kalorier. Hvis hunden bliver fodret, som den plejer at blive, vil der nemt opstå overvægt med alle de kendte gener, ikke mindst kortere levetid.

Det er aldrig nemt at slanke en hund, så derfor vil man gøre sig selv og hunden en stor tjeneste, hvis man kan forebygge, at overvægten opstår. Det anbefales at skifte over på et godt seniorfoder, som er specielt sammensat til den ældre hund. Der er i disse fodertyper taget flere forskellige hensyn til den stigende alder, og de har alle et nedsat kalorieindhold.

Man kan få god hjælp på sin dyreklinik til at få hunden vejet regelmæssigt, det koster ikke noget.
Det er også vigtigt at holde øje med, om hunden taber sig, uden at det er meningen. Det kan være tegn på, at der er noget i vejen.

Gigt

Hos hunde på 25-30 kg og opefter er ledproblemer og gigt de største udfordringer ved at blive ældre. Der er tæt sammenhæng mellem disse problemer og overvægt, i hvert fald i den yngre gruppe af ældre hunde. Der vil ofte være en slående effekt af at få hunden ned i vægt, og man kan dermed udskyde det tidspunkt, hvor medicin o.l. bliver nødvendigt.

Hvis man så samtidig supplerer med forskellige typer kosttilskud, som alle sigter på at holde muskler og led så bevægelige som muligt, har man taget et stort skridt i den rigtige retning for at hjælpe sin ældre hund. Det er videnskabeligt bevist, at der er en stor gavnlig effekt på stive, gigtramte led af umættede fede syrer fra fede fisk, glucosamin, grønlæbede muslinger m.fl. Disse kosttilskud kan købes separat, men de findes også tilføjet foderet i det store udvalg af leddiæter. En del af disse fodertyper sigter både på vægttab og stive led.

De små racer er ikke så synligt plagede af gigt, men de kan alligevel godt være ramt. Det mærkes især på, at tempoet er nedsat. De vil også have glæde af leddiæter.

Blodprøve

Når dyrlægen har undersøgt alt det på hunden, som kan ses og mærkes udefra, kan det være han/hun anbefaler, at der tages en blodprøve. Enten for at få en mere komplet status på den generelle helbredstilstand eller for at gå yderligere i dybden med en mistanke, der kan være opstået under den første del af undersøgelsen. Afhængig af hvad den kliniske undersøgelse og blodprøven viser, kan der være behov for yderligere blodprøver, røntgen, scanning, urinundersøgelser mm.

Nyrefunktionen

Hvis hunden drikker og tisser mere end normalt, kan der kan være tale om, at nyrerne er blevet slidte. Det forekommer relativt hyppigt. Her er det særligt vigtigt at stille diagnosen tidligt, fordi man med den rigtige fodring med nyrediæter, vil kunne give hunden et længere liv, end den ellers ville have fået. Nedsat nyrefunktion kan kun opdages via en blodprøve.

Andre aldersrelaterede sygdomme

Der er en del sygdomstilstande, som først ses, når hunde er i den sidste halvdel af deres liv. Det kan f.eks. være stofskiftesygdomme som Cushing og nedsat stofskifte samt sukkersyge. De opdages ligeledes ved blodprøver og forskellige udvidede undersøgelser.

Kønsorganernes funktion ændrer sig også hos ældre dyr. Hos ikke-steriliserede tævehunde er der især en øget risiko for hormonforstyrrelser og dermed følgende livmoderbetændelse, og det er også hos dem, man af samme grund ser en øget forekomst af mælkekirtelsvulster.
Hos de ældre ukastrerede hanhunde kan der være problemer med prostata, som giver nogle helt andre symptomer end hos mennesker.

Demens

Hunde bliver generelt ældre end de gjorde tidligere, og derfor vil nogle af dem også rammes af demens. Det kan vise sig ved almindelig forvirring, urenlighed, gøen, ændret adfærd, tendens til at lave nat om til dag, osv. Ligesom hos mennesker er det desværre ikke noget, man kan gøre noget rigtigt ved, og man må prøve at få hverdagen til at fungere. Det skal man gøre, så længe som man kan vurdere, at hunden har et godt liv.

Vaccination

Som afslutning på seniortjekket vil det blive vurderet, om hunden er tilstrækkeligt dækket ind med vaccinationer. Det afhænger af, hvor længe der er gået siden sidste vaccination, hvad hunden kan blive udsat for, der hvor den færdes, om den skal i pension osv.

Produkter fra vores butik

259,00 kr

Canosan tyggetabletter til hund, 60 stk Køb her
709,00 kr

Virbac HPM Senior Dog, Large & Medium, 12kg Køb her
139,00 kr

SPECIFIC CGW Senior All Breeds, 6 x 300 g Køb her
Mængderabat
149,00 kr
Ned til
137,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 2 kg Køb her
Tilbud
399,00 kr
278,00 kr

VetPro Senior hundefoder, 8 kg Køb her
229,00 kr

Hill's VetEssentials Mature Senior Medium/Large breed, chicken 2 kg Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop